Fibroidi: medicinski problem ili estetska smetnja?

od strane | jun 2, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Kako starimo, fibroidi se pojavljuju na našem telu. To su male izrasline, slične rođenim žigovima, i mnogi ljudi odmah žure da provere rodne markere. Međutim, fibroidi i mladeži nisu isti. Po čemu se razlikuju i da li su fibroidi opasni? Simptomi fibroida
Fibromi su kožne izrasline koje se javljaju u bilo kom periodu života, mogu varirati po izgledu, veličini i boji, a mogu se pojaviti na celom telu: od gornjeg dela trupa, vrata i pazuha do prepona i nogu. Često ih imamo na očnim kapcima.
Ponekad se javlja i osećaj svraba i laganog pečenja, osetljivost fibroma na dodir i otok. Ne brinite: fibroidi su benigna pojava i nisu opasno zdravstveno stanje, već samo estetski problem i mogući uzrok nelagodnosti (u zavisnosti od toga gde se nalaze). Lečenje fibroida


Postoji nekoliko opcija lečenja fibroida. Prvi korak je pregled dermatologa koji će odrediti koja metoda lečenja je odgovarajuća. Najčešće se radi elektrokoagulacija i laserski tretman i radiofrekventni tretman.
Od ostalih metoda lečenja vredi pomenuti radiohirurški metod i aplanaciju, a neki se odlučuju da miome uklone prirodnim putem, pa koriste jabukovo sirće ili miome uklone tako što ih omotaju koncem i ostave da se osuše i otpadaju. Ovaj drugi metod je kontroverzan jer može izazvati krvarenje i visok rizik od infekcije, dok je za one koji odluče da miome uklone jabukovim sirćetom, važno da znaju da ni pod kojim uslovima neće uklanjati miome u ustima i genitalija jer ne bi bilo dodatnih komplikacija.
Sve metode se sprovode prvenstveno u hladnijim mesecima, kako bi se izbeglo znojenje jer može dovesti do drugih komplikacija. Nakon uklanjanja mioma, izbegavajte vežbanje i naporne fizičke aktivnosti i dozvolite da rana zaceli što je brže moguće.