Hleb bez glutena

od strane | feb 16, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Običaj jedenja hleba u osnovi je sličan običaju ispijanja kafe – svako ima svoje preferencije i želje u pogledu teksture, ukusa i mirisa. Kada govorimo o pripremi u vezi sa hlebom bez glutena – pre nego što se odlučite da pravite hleb bez glutena, obavezno pročitajte nekoliko naših opštih saveta o pripremi testa bez glutena:

Pre nego što počnete da pečete svoj domaći hleb bez glutena, uverite se da su svi sastojci na sobnoj temperaturi. Ovo je izuzetno važno kako bi se kvasac aktivirao i hleb lepo narastao.

Bezglutensko brašno u kombinaciji sa tečnošću postaje veoma lepljivo i teško se obrađuje ručno, pa koristite mikser sa spiralnim nastavkom. Tako ćete mnogo lakše i brže napraviti testo, a ruke će vam ostati čiste.

U većini slučajeva, testo bez glutena je tanje od testa na bazi glutena, to često zbunjuje ljude i oni sami dodaju više brašna kako bi bili što sličniji glutenu. To nije tačno, uvek se pridržavajte recepta i nemojte dodavati više brašna osim ako tako piše. Dodavanjem brašna testo nakon pečenja postaje tvrdo i nije tako ukusno.

Obratite pažnju na vreme obrade testa, odnosno nema potrebe za dugim mešanjem kao u slučaju glutena.

Kada se domaći hleb bez glutena ispeče, umotajte ga u krpu i tako držite. Ako želite mekšu koru, slobodno navlažite krpu i umotajte hleb.

Hleb možete čuvati i tako što ćete ga iseckati i odložiti u zamrzivač, a po potrebi izvaditi i ostaviti da se odmrzne na sobnoj temperaturi.

Šta možete koristiti da poboljšate teksturu samog testa? 1. Koristite aditive za brašno bez glutena

Svi imamo osnovno brašno koje sami kupujemo ili dobijamo na recept ako imate celijakiju. Ponekad je takvu mešavinu višenamenskog brašna potrebno obogatiti raznim dodacima kako bi se priprema bila lakša.

Najčešće se koristi:

Tapioka skrob – tapioka se dobija iz korena biljke manioka. Zdrav je i lako svarljiv, a savršen je kao dodatak brašnu bez glutena. Testo se lepo sjedini i duže ostaje sveže i ne mrvi se. Pored dodavanja tapioke u brašno, možemo je koristiti za pravljenje ukusnih peciva od tapioke.

Vlakna psilijuma – dobijaju se iz semena indijskog plantaina, a polisaharidna sluz koju sadrži vezuje vodu i ima sposobnost da poveća njenu zapreminu i do 15 puta. Koriste se i kao izvor vlakana, nemaju ukus i uklapaju se u brojne kombinacije. Možete ih koristiti i za pravljenje hleba i raznih pekarskih proizvoda. Bezglutenskim pekarskim slatkišima daje mekoću i mekoću, a najčešće ih stavljamo u hleb i peciva.

– 1 kašika Psillium praha na 500 g brašna bez glutena

2. Obratite pažnju na vreme obrade testa

Pravila za testo sa kvascem bez glutena malo se razlikuju od pravila kada se pravi testo bez glutena. U većini slučajeva, testo bez glutena je tanje, pa se može osećati pogrešno i sami ćete dodati još brašna. Ovo je najveća greška ljudi jer misle da ako je smesa retka, testo neće da se kotrlja. Takođe, bezglutensko testo od kvasca ne treba previše mesiti niti mešati, u njemu nema glutena, pa nema potrebe za dužom obradom nego kod glutena. Kod glutenskog testa, testo se više mesi da bi se gluten aktivirao. Ako previše \“mučite\“ testo bez glutena, dobićete suprotan efekat.

3. Dodajte mlečne proizvode u testo od kvasca bez glutena

Dodavanjem mlečnih proizvoda u testo sa kvascem bez glutena, dobićete teksturu testa koja je fleksibilna za pravljenje i oblikovanje. Osim toga, takođe ćete dobiti sočnost i izbeći suvoću testa. Tapioka i mlečni proizvodi se vole, pa ih slobodno kombinujte.

4. Pazite na temperaturu sastojaka

Sastojci koje dodajete u testo moraju biti sobne temperature. Na primer: jaja, puter, kajmak, mleko i sir. Sastojci ne smeju da budu hladni, jer tako šokirate testo i sama priprema se loše završi jer se testo neće dobro dići, a mi to baš i ne želimo.

U testo bez glutena morate dodati i kvasac (po želji i želji možete koristiti i prašak za pecivo). Obratite pažnju na pripremu kvasca, odnosno temperaturu sastojaka:

Priprema svežeg kvasca:

– 1 kesica suvog kvasca

– 200 ml toplog mleka ili vode

– 1 kašičica šećera

– 1 kašičica bezglutenskog brašna

Sve sastojke pomešati u činiji, pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da kvasac naraste.

5. Meka kora i lepa boja testa bez glutena

Da bi kora vašeg hleba ili peciva imala lepu boju, premažite ih jajetom, puterom ili maslinovim uljem. Ako vam je kora tvrda, upotrebite trik da sveže ispečeni hleb ili peciva prekrijete mokrom, čistom krpom, tako da se kora olabavi.

Na kraju, najvažnije je nikada ne odustati. Potrudite se, pitajte nas za savet jer mi smo tu za vas! Bezglutenske mješavine za kruh možete pronaći na Bezglutenski kruh