Pneumonija: šta je to?

od strane | avg 30, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Pneumonija ili pneumonija je akutna infekcija plućnog tkiva, uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola, tzv. intersticijum. Uzrokuje ga jedan od brojnih mogućih uzroka: bakterije, virusi, gljivice, a može nastati i udisanjem (aspiracijom) prašine, hemijskih iritansa, hrane ili povraćanog sadržaja. Lečenje pneumonije obično uključuje antibiotike ako je uzrok bakterijska infekcija, odmor, adekvatan unos tečnosti i terapiju za ublažavanje simptoma. U težim slučajevima može biti neophodna hospitalizacija, posebno kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom, starijih osoba i onih sa drugim hroničnim zdravstvenim stanjima.

Uzroci i simptomi bakterijske pneumonije

Bakterijsku pneumoniju najčešće izazivaju bakterije kao što su pneumokok i stafilokok aureus. Takođe se zove lobarna pneumonija. Lobus je reč za pluća, tako da je lobarna pneumonija upala pluća koja zahvata samo jedno plućno krilo.
Simptomi upale pluća obično uključuju:


Visoka telesna temperatura (groznica) i mrzlica
Kašalj koji može biti praćen iskašljavanjem guste i često žućkaste ili zelene sluzi
Bol u grudima, koji se može pogoršati dubokim udahom ili kašljanjem
Otežano disanje i kratak dah
Opšta slabost, umor i gubitak apetita
Ponekad pojačan rad srca (tahikardija)
Promene u disanju, kao što je ubrzano ili plitko disanje
Ponekad cijanoza, koja je plavičasta nijansa kože i sluzokože kao rezultat nedostatka kiseonika u krvi


Dijagnoza bakterijske pneumonije obično uključuje fizički pregled, istoriju simptoma, rendgenski snimak pluća, a ponekad i laboratorijske testove kao što su analiza sputuma ili testovi krvi.
Lečenje se obično zasniva na upotrebi antibiotika specifičnih za uzročnika infekcije. Važno je započeti lečenje odgovarajućim antibioticima da bi se kontrolisala infekcija i sprečile komplikacije. Ponekad, u zavisnosti od težine, pacijentu može biti potrebna hospitalizacija radi intenzivnije nege i intravenskih antibiotika.

Uzroci i simptomi virusne pneumonije

Virusna pneumonija ili virusna pneumonija je zarazna bolest pluća uzrokovana virusnom infekcijom. Kod ove vrste pneumonije, virusi napadaju plućno tkivo, izazivajući upalu i otežano disanje. Virusna pneumonija se može javiti kao nezavisna bolest ili kao komplikacija druge virusne infekcije, kao što je grip (grip) ili COVID-19.
Različiti virusi mogu izazvati virusnu upalu pluća, uključujući grip, respiratorni sincicijski virus (RSV), adenoviruse, koronaviruse (uključujući SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19) i druge. Ovi virusi se obično prenose kapljičnim putem, kašljanjem, kijanjem ili dodirivanjem površina kontaminiranih virusima.
Simptomi virusne pneumonije mogu varirati, ali obično uključuju:

Groznica i mrzlica
Kašalj koji može biti suv ili praćen iskašljavanjem sluzi
Otežano disanje i kratak dah
Bol ili nelagodnost u grudima kada duboko udahnete ili kašljate
Umor i opšta slabost
Gubitak apetita
Glavobolja
Ponekad curenje iz nosa ili zagušenje

Šta je atipična pneumonija?

Atipična pneumonija, takođe poznata kao atipična pneumonija, je vrsta upale pluća koja se razlikuje od tipične bakterijske pneumonije po svojim uzrocima, simptomima i toku. Umesto da ih uzrokuju klasične bakterije kao što je Streptococcus pneumoniae, atipične pneumonije su često rezultat infekcija izazvanih mikroorganizmima kao što su Micoplasma pneumoniae, Chlamidia pneumoniae, Legionella pneumophila i neki respiratorni virusi.
Karakteristika atipične pneumonije je da simptomi i tok bolesti nisu uvek tipični i predvidljivi. Simptomi mogu varirati od blagih do teških, uključujući groznicu, kašalj, bol u grudima, kratak dah, umor, glavobolju i gubitak apetita. Tokom bolesti, simptomi se mogu postepeno razvijati.

Lečenje atipične pneumonije obično podrazumeva primenu odgovarajućih antibiotika ili drugih lekova, u zavisnosti od uzročnika. Važno je uz pomoć lekara prepoznati atipičnu upalu pluća i pravilno je lečiti kako bi se sprečile komplikacije i obezbedio brz oporavak.

Opšti simptomi pneumonije

Opšti simptomi pneumonije, bez obzira na uzročnik (bakterijski, virusni, atipični ili drugi), mogu uključivati:

Povećana telesna temperatura (groznica)
Kašalj
Otežano disanje i kratak dah
Bol u grudima
Umor i slabost
Gubitak apetita
Ponekad curenje iz nosa ili zagušenje
Bolovi i neugodnosti
Ponekad se menja boja kože i noktiju


Pneumonija bez temperature

Iako je povišena telesna temperatura (groznica) uobičajen simptom pneumonije, moguće je da se pneumonija javi bez značajnog povećanja temperature. Ovo je poznato kao \“tiha\“ ili \“febrilna\“ pneumonija. Ova pojava može imati nekoliko mogućih uzroka i značajnih aspekata. U nekim slučajevima, telo pacijenta može reagovati na infekciju pluća bez izazivanja izražene groznice. Ovo se može desiti ako je imuni sistem već aktivan i efikasno reaguje na infekciju.