Francuski složenac od kuvanih jaja i krompira

od strane | maj 8, 2024 | Lifestyle | 0 Komentara

Ako ne znate kako da iskoristite preostala jaja od Uskrsa, odlična ideja je francuski složenac od jaja i krompira

Francuska kuhinja je jedna od najpoznatijih na svetu, a ovaj složenac je blago prilagođen našem podneblju. Jednostavno jelo, za koje sve sastojke imate kod kuće, a koje ima izvanredan ukus.

Ako želite da postignete najbolji mogući ukus, koristite za složenac dimljene svinjske kobasice, po  mogućstvu domaće.

6 kašika ulja

1 srednji luk

4 kobasice

6 većih krompira

150 ml belog suvog vina

250 ml pavlake za kuvanje

soli i bibera po ukusu

250 gr iseckanog sira

2,3 grančice peršunovog lista (ili majčine dušice)

Priprema francuskog složenca od kuvanih jaja i krompira

  1. u dubljoj posudi ispržiti luk. Dok se luk prži iseći kobasice na kolutiće, pa i njih propržiti.
  2. Iseći krompir na kriške pa ubaciti u tiganj sa lukom i kobasicom. Naliti vinom, pa ostaviti da se kuva 3 minuta da alkohol ispari. Nakon toga, dodati pavlaku za kuvanje i poklopiti.
  3. Nakon 20 minuta, skinite sa plotne. Oljuštite kuvana jaja i isecite ih na četvrtine. U vatrostalnu činiju ređajte: pola smese sa krompirom i kobasicama, jaja, pa pospite polovinom rendanog sira. Prekrijte drugom polovinom smese iz tiganja, pa pospite sirom.
  4. Stavite u rernu na 180 stepeni da se zapeče.
  5. Prijatno!

Maria Lapina/istock/gettyimagesplus

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje