Intel će najverovatnije praviti nove Nvidia GPU-ove

od strane | maj 31, 2023 | Tech | 0 Komentara

Ideja da bi rivalske kompanije Nvidia i Intel mogle da postanu partneri u proizvodnji novih GPU-ova je došla od prvog čoveka kompanije Nvidia, Džensena Huanga, na nedavnoj Q&A sesiji sa novinarima. Huang je govorio o potencijalnoj saradnji sa Intelom nakon pozitivnih rezultata za čipove proizvedene u Intel pogonima, prenosi Wccftech.

Huang je izjavio da Nvidia aktivno radi na diversifikaciji svoje proizvodnje čipova, a pozitivni rezultati test čipa proizvedenog koristeći najnoviji Intel proizvodni proces, dodatno ukazuju na mogućnost ovog donekle neočekivanog partnerstva.

U svetlu rastuće tenzije između Kine i Tajvana, Nvidia bi mogla da bude primorana da razmotri saradnju sa kompanijom Intel kako bi se izbegli potencijalni prekidi u lancima snabdevanja.

Svi hoće veštačku inteligenciju

Vredi napomenuti da je Nvidia na kratko postala kompanija vredna bilion dolara, uglavnom zahvaljujući ekspanziji u sektoru veštačke inteligencije.

Analitičari kažu da bum veštačke inteligencije obećava mnogo veće i trajnije prihode za kompaniju Nvidia, koja trenutno nema pravog konkurenta koji bi mogao parirati u svojoj širini čipova i softvera za računarski intenzivne zahteve generativne AI. Analitičari UBS-a procenjuju da je za razvoj OpenAI ChatGPT-a, prvog velikog generativnog AI sistema koji će biti široko dostupan, potrebno oko 10.000 Nvidia GPU-a.

Nvidia-AI-GPU

S očekivanim rastom tržišta GPU-ova usled rasta sektora generativne veštačke inteligencije, Nvidia je u potrazi za pouzdanim poslovnim partnerom za proizvodnju svojih budućih GPU-ova. Intel bi, u tom kontekstu, morao da pojača svoju proizvodnju kako bi mogao da zadovolji rastuće Nvidia apetite.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs