Kako se zaštititi prilikom saobraćajne nezgode ili napada nožem – podesite svoj telefon

od strane | maj 23, 2024 | Tech | 0 Komentara

U poslednje vreme smo svedoci sve većeg broja nesretnih slučajeva i namernih napada koji završavaju ubodnim ranama nastalim napadom nožem. Nasumični ubodi se dešavaju češće nego što bi želeli, a mogu završiti tragično zbog gubitka krvi žrtve. Pored toga, poslednjih godina zbog porasta broja automobila, sve čeće smo svedoci saobraćajnih nezgoda, a nije mali broj onih koji su učestvovali u takvom incidentu. Zbog toga veliki broj nas postavlja pitanje: „Kako u takvim situacijama možemo zaštititi sebe i druge“? Nedavno su pojedini korisnici društvenih mreža podelili informaciju da iPhone ima ugrađenu funkciju „zdravstvenog kartona“, koji može itekako dobro doći u prethodno opisanim situacijama.

Jedan od korisnika na društvenoj mreži Threads je podelio iskustvo u kome je bio svedok saobraćajne nesreće i želeo da pomogne tako što će u najkraćem obavestiti članove porodice povređenih. Prvo što mu je tada palo na pamet bilo je da pogleda u funkciju „zdravstvenog kartona“ u iPhone telefonu. Tim povodom je dao iskren savet: “Preporučuje se da svi moraju podesiti ovu funkciju upravo zbog hitnih slučajeva. Čak i ako u tim trenucima nista sposobni da sami rukujete telefonom, ljudi oko vas mogu pomoći.”

zaštititi

iPhone omogućava korisnicima da u svoj zdravstveni karton unapred unesu ličnu visinu i telesnu težinu, krvnu grupu, osobu za kontakt u hitnim slučajevim ili medicinske podatke u vezi sa alergijskim reakcijama u zabeleškama funkcije „zdravstveni karton“.

Unesite osnovne zdravstvene podatke u telefon, čime će te se zaštititi u slučaju nezgoda

U slučaju nesreće ili bilo kakve nezgode u kojoj možete biti životno ugroženi, čak i ako ne možete da upravljate telefonom, medicinsko osoblje ili spasioci mogu u svakom trenutku da pogledaju informacije o vašim zdravstvenim podacima ili da kontaktiraju lekara pritiskom i držanjem bočnog dugmeta i bilo kog dugmeta za podešavanje jačine zvuka bez otključavanja uređaja. Slično se mogu pozvati i obavestiti članovi porodice povređenih osoba.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Korisnici iPhone-a mogu da kliknu na sliku profila u gornjem desnom uglu aplikacije „Health“, zatim da izaberu „Medical ID“ i popune relevantne lične podatke, kako bi u slučaju nezgode oni koji priteknu u pomoć, što pre mogli da kontaktiraju vašu porodicu ukoliko se dogodi nesreća.

Ako koristite Android telefon, takođe možete da unesete medicinske informacije i kontakte za hitne slučajeve u Settings> Security and Emergency Rescue . Kada je telefon otključan, možete dugo da držite pritisnuto dugme za gašenje i pojaviće se funkcija Emergency Dial na stranici za unos PIN koda, gde možete da vidite hitne medicinske informacije koje je korisnik unapred postavio, prenosi Liberty Media.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs