Kako su SAD u jednom danu obogaljile kinesku industriju čipova

od strane | okt 12, 2022 | Tech | 0 Komentara


Kako su SAD u jednom danu obogaljile kinesku industriju čipova

Da biste pravili čipove potrebno vam je mnogo vrlo napredne opreme, a najveći deo te opreme prave američke kompanije. Nova politika uvodi ograničenja koja ne dozvoljavaju bilo kojoj kompaniji na svetu koja koristi američku opremu da pravi čipove da ih prodaje kineskim kompanijama.

Ukratko ovo znači da je Kina jednim potezom olovke odsečena od vrste naprednih čipova koje još uvek ne mogu sami da proizvode, a što će značajno uticati na napredak tehnološkog i vojnog sektora.

Koliko su značajna ova nova pravila?

Iako ne deluje tako, nova pravila koje su SAD uvele nameću najširu kontrolu izvoza izdatu u poslednjih deset godina. Iako su slična udaru Trampove administracije protiv kompanije Huawei, nova pravila su daleko šireg obima i utiču na mnogo veći broj kineskih firmi.

TSMC_cipovi.jpg

Za razliku od pristupa Trampove administracije – koji se smatrao agresivnim, ali ne dovoljno fokusiranim, čini se da nova pravila uspostavljaju sveobuhvatniju politiku koja će zaustaviti najsavremeniji izvoz u niz kineskih tehnoloških kompanija i odseći sposobnost Kine da sama proizvodi napredne čipove.

Ono što je značajno u vezi sa ovim potezom, piše TheBulwark nije samo to što zabranjuje čipove, već takođe zabranjuje opremu, kao i servis postojeće opreme. To sa jedne strane povećava motivaciju za Kinu da izgradi various, ali je teško dobiti jake noge kada prvo morate da shvatite kako da napravite tegove (ali tegovi uključuju najkompleksnije alate koje su ljudi ikada izmislili).

Treba dodati i da pomenuti zaokret u politikama ne šteti samo sposobnosti Kine da sada dobije čipove, već direktno šteti njenoj ekonomiji i vojsci. Ovakva situacija otežava sposobnost Kine da izgradi sopstvenu naprednu industriju poluprovodnika, jer sada Kina mora ponovo da osmisli ceo proces samo da bi parirali onome što zapad već ima.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs

Kako su SAD u jednom danu obogaljile kinesku industriju čipova