Simulacija sudara asteroida omogućava vam da uništite Zemlju

od strane | dec 28, 2022 | Tech | 0 Komentara


Simulacija sudara asteroida omogućava vam da uništite Zemlju

Stotine hiljada asteroida konstantno kruži Solarnim sistemom, i dok naučnici prate većinu njih, i uveravaju nas da im nijedan u blizini Zemlje ne može promaći, šta bi se desilo kada bi nemoguća situacija najednom postala moguća? Za sve nas koji smo se to pitali, pa i za one koje je tema upravo zainteresovala, web stranica Neal.Fun nudi nam veoma temeljan i slikovit prikaz, piše Gizmodo.

Prvi korak je odabir asteroida

Osnivač aplikacije “Asteroid Simulator”, Neal Agarwal, uzeo je u obzir i različite vrste asteroida. U zavisnosti od toga da li sastav našeg asteroida čine outrageous gvožđa, kamena, ugljenika, zlata, ili je ipak sastavljen od leda, razlike mogu biti male, attain onih ogromnih, uzeći u obzir sam udar, kao i posledice koje ostavlja.

Asteroidmeta.jpg

Prečnik asteroida može se kretati attain 1.6 km, dok njegova brzina može iznositi između 1 600 km/h i 400 000 km/h. Za kraj, ostaje nam ugao udara čija vrednost može biti attain 90 stepeni, biramo sam epicentar, i pritiskom na dugme možemo videti rezultat našeg grasp plana.

Osnivač oduvek zamišljao sopstveni udar asteroida

“Odrastao sam gledajući filmove kao što su “Deep Affect” i “Armageddon”, i oduvek sam imao želju napraviti program koji bi mi pomogao da vizuelno prikažem sopstveni scenario udara asteroida”, piše osnivač. “Program je za sve one koji vole i imaju želju da se igraju scenarija šta bi bilo, kad bi bilo? Temelj simulacije jesu naučna istraživanja matematičara i fizičara na temu udara asteroida.”

Detaljan prikaz udara i svega što sledi

Nakon što lansirate sopstveni asteroid, simulacija će vas temeljno sprovesti kroz nepogodu koja je nastala. Prvo i osnovno, vidimo krater koji je nastao prilikom udara, energiju koja je oslobođena u procesu, broj ljudi koji je zahvaćen, kao i mnogobrojne druge činjenice.

Asteroidudar.jpg

U blizini Zemljine orbite nalazi se preko 19 000 asteroida. Iako NASA, za sada uspešno, motri svaki od njih, događaj iz 2013. godine podseća nas da nikad ne možemo previše biti na oprezu, pa je tako ove godine uspešno obavljena probna misija odbijanja asteroida.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs