Dragan izabrao šoferski poziv: Lokalna samouprava pomogla Tehničkoj školi da nabavi kamion za obuku

od strane | maj 26, 2024 | Vesti | 0 Komentara

K. P.

Strast prema saobraćaju i vozilima dovela je i Danijela Siča u Tehničku školu

Vozač motornih vozila, smer je u Tehničkoj školi koje je izuzetno traženo na tržištu. Iz gradskog budžeta za tu namenu izdvojeno je milion i po dinara, što je jedan od koraka u investiranju u obrazovne ustanove u Kikindi. Tehnička škola nabavila je kamion za praktičnu nastavu učenika, koji pohađaju ovaj smer.

Dragan Adamov iz Bašaida, učenik je trećeg razreda Tehničke škole, smera vozač motornih vozila. Saznanje da se lako dolazi do zaposlenja, a da ni zarada nije loša opredelili su ga odabere ovaj smer i budući životni poziv.

Vozači se traže i kad budem završio, krenuću da radim posao. Za ovo zanimanje me je privuklo to što je zarada dobra, a i inače volim da vozim, pa mi to neće pasti teško – iskren je Dragan.

Strast prema saobraćaju i vozilima dovela je i Danijela Siča u Tehničku školu, piše Gradski Online.

Planiram da nastavim školovanje u Beogradu. U ovom poslu je najzanimljivije samo putovanje, odlazak u nove gradove i države. I meni su u detinjstvu autići bili omiljene igračke. Na korak sam od toga da ispunih jedan od svojih dečačkih snova – priznaje Danijel.

Za obuku se do sada koristio kamion proizveden 1992. godine, a za volanom ovog kamiona, svaki učenik provodi 40 časova vožnje, pa je vozil na našim ulicama oko sedam sati. Taj obrazovni profil je deficitaran na tržištu, pa su svi oni koji ga završe sa B i C kategorijom traženi čim završe školu.

Uz ovu investiciju, u prethodnom periodu Tehnička škola dobijala je podršku kroz ulaganja Republike, Pokrajine i Grada.

– Jako nam je bitno da imamo što bolju opremu za praktičnu nastavu za naše učenike. U proklom periodu nabavili smo mnogo opreme. U školi imamo tri CNC mašine, dve od ranije, a treću smo nedavno nabavili uz pomoć grada. Imamo 250 računara i potpuno opremljenih šest informatičkih kabineta. Naši  učenici rade na zahtevnim programima, pa je jako važno da su računari dobri – rekla je

Milanka Halilović, direktorka Tehničke škole. To je i najveća srednja škola u gradu. Trenutno ima oko 700 đaka, koji su raspoređeni u 26 odeljenja. Ova obrazovna ustanova ima osam obrazovnih profila.

Ulaganje u obrazovanje U lokalnoj samoupravi naglašavaju da se svako ulaganje u obrazovanje radi s ciljem unapređenja nastave u školama. Želja nadležnih je da sve škole imaju vrhunsku opremu, preko koje će školovati stručan kadar.

– U prethodnih deset godina, ulagali smo u obrazovanje, kako u predškolskoj ustanovi, tako i u školama. Pored sanacija prostorija, sredstva se izdvajaju i za nabavku opreme. Ovaj kamion će doprineti da svake godine imamo 20 do 30 obučenih vozača kada završe školu, što je neophodno tržištu Kikinde – poručio je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs