Lepa slika u Priboju: Litija prošla na čelu sa srpskom trobojkom, ni kiša je nije omela

od strane | maj 13, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Loše vreme i jaka majka nisu omeli oko hiljadu Prijepoljaca da održe tradiciju i na današnji praznik ulicama grada prođe litija sa srpskom trobojkom

Foto: Borivoje Ilić

Ovako građani Prijepolja obeležavaju današnji praznik.

Loše vreme i jaka majka nisu omeli oko hiljadu Prijepoljaca da održe tradiciju i na današnji praznik ulicama grada prođe litija sa srpskom trobojkom na čelu, predvođena vladikom mileševskim Atanasijem.

Ulicama Prijepolja danas je prošla litija u znak obeležavanja hramovne slave Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog. Litiju je predvodio vladika mileševski Atanasije, a na njenom čelu bila je srpska zastava.

Litija je krenula od Saborne crkve ulicom Sandžačkih brigada, zatim duž Valterove ulice, pored zgrade Opštine do Vakuvskog mosta, i dalje prema Domu kulture do crkvene porte.

Nakon litije obavljeno je rezanje slavskog kolača u crkvenoj porti, a uz bogat kulturno – umetnički program bila je izložena trpeza ljubavi.

Ovaj običaj u Prijepolju je tradicija i odlična prilika da se građani pomole Bogu i u svet pošalju lepu sliku iz grada na Limu.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog čuvaju se kao velika svetinja u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, nedaleko od grada Nikšića.

Vernici iz različitih krajeva dolaze u ovu svetinju, da kroz molitvu nad njegovim moštima pronađu spas i izlečenje.

(Telegraf.rs)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs