Intel Core 14. generacija otkazana, LGA 1851 radiće sa tri CPU generacije

od strane | dec 25, 2022 | Tech | 0 Komentara


Intel Core 14. generacija otkazana, LGA 1851 radiće sa tri CPU generacije

Stižu vesti o tome da će kompanija Intel, sada već izvesno, otkazati izlazak CPU modela Core 14. generacije. U pitanju su procesori sa radnim nazivom Meteor Lake-S za LGA1851 podnožje, koji su prema prvobitnom planu, trebali da naslede postojeću LGA 1700 seriju 13. generacije Raptor Lake-S modela.

Stopirana Intel Core 14. generacija, novo ležište će primati tri buduće CPU generacije

Prema insajderu OneRaichu koji je enact sada prenosio veoma tačne prognoze, Intel Core 14. generacija se neće praviti u verziji za desktop PC platformu. Umesto toga stizaće isključivo u mobilnoj verziji za pc računare. Ranije smo izveštavali o tome da je originalni conception izlaska Intel Core 14. generacije procesora uključivao nekoliko modela:

Meteor Lake-S 22 (6P + 16E) / 4 Xe Cores / 125W TDP
Meteor Lake-S 22 (6P + 16E) / 4 Xe Cores / 65W TDP
Meteor Lake-S 22 (6P + 16E) / 4 Xe Cores / 35W TDP
Meteor Lake-S 14 (6P + 8E) / 4 Xe Cores / 65WTDP
Meteor Lake-S 14 (6P + 8E) / 4 Xe Cores / 35WTDP

Ukoliko malo bolje razmislite, ovakav potez i ne iznenađuje jer napredni desktop korisnici svakako ne očekuju od “flegšip” modela za desktop samo 6 jezgara visokih performansi. Pošto je Intel Core 14. generacije izgleda otkazan, biće revidirana postojeća linija desktop procesora. Počev od 2023. godine, Intel planira da predstavi “osveženu” verziju postojeće, Intel Core 13. Generacije. Raptor Lake Refresh će zameniti postojeće i doneće još veće radne frekvencije uz efikasnije iskorišćenje energije. Ovi procesori će biti kompatibilni sa postojećim LGA 1700 matičnim pločama.

inteloviplanovizadesktopPCzajesen2023.godine_1.jpg

Intel planira dosta novih procesora

Prema novim informacijama LGA 1700 neće biti jedina serija ploča koja podržava rad sa tri različite verzije procesora. Glasine navode na zaključak da bi i sledeća generacija LGA 1851 modela, mogla da podrži rad tri generacije novih Intel procesora. Pošto je Meteor Lake-S sada isključen iz jednačine, to bi značilo da su tri nove Intel CPU generacije za desktop koje možemo očekivati: Arrow Lake-S, Arrow Lake Refresh i Panter Lake-S.

Prvobitno označena kao Intel Core 15. generacija, Arrow Lake-S serija će vratiti konfiguraciju od 24 jezgra u slučaju najjačeg modela. Biće to kombinacija 8 brzih i 16 energetski efikasnih jezgara, baš kao što imamo u današnjoj verziji Core i9 procesora. Nova serija će koristiti kombinaciju Intel 4 čipleta za CPU jezgra i TSMC N3 silicijuma za GPU. Šuška se da 20A proizvodni postupak izrade silicijuma nije predviđen za upotrebu na desktop CPU modelima. Intel Arrow Lake-S verzija za desktop trebalo bi da sadrži sledeće modele procesora:

Arrow Lake-S 24 (8P + 16E) / 4 Xe Cores / 125W TDP
Arrow Lake-S 24 (8P + 16E) / 4 Xe Cores / 65W TDP
Arrow Lake-S 24 (8P + 16E) / 4 Xe Cores / 35W TDP

Intelprocesorjezgra.jpg

Od sada tri generacije procesora na istoj seriji matičnih ploča

Čini se da je prelazak sa dve na podršku za tri generacije procesora, dobar potez Intela u smislu konkurentnosti “plavog tima” u poređenju sa AMD rivalom. Takođe je objavljeno da će buduća Royal Cove arhitektura doneti ogroman napredak performansi i povećanje IPC indeksa. Očekuje se da će stići tek nakon Panter Lake generacije u vidu Nova Lake modela, a govorimo o procesorima koji su planirani za duration posle 2025. godine, prenosi wccftech. Uostalom, Intel je dokazani majstor PPT “hajpa”, tako da ove tvrdnje uzmite sa dodatnom dozom opreza.

Od ranije znamo da Intel priprema novo procesorsko ležište poznato kao „V-Socket“ koji će ponuditi podršku za najmanje dve generacije desktop CPU modela. Biće to Arrow Lake-S, njegova “Refresh” varijanta + neki od budućih čipova. Što se tiče LGA 1851 ležišta, ono će po dimenzijama biti veoma slično postojećem LGA 1700, ali će ponuditi više pinova i dodatnu podršku za nove funkcije.

Tokom nedavnog sastanka investitora, Intel je rekao da dobro napreduju sa svojim Intel 4 i Intel 3 proizvodima. Planirano je da Intel Core 14. generacija bude isporučena u vidu prvih primeraka već tokom ovog kvartala sa povećanjem obima proizvodnje u 2023. godini. Posle toga se očekuje da Intel 3 postupak uđe u ranu fazu proizvodnje enact kraja 2023. Imajte na umu da su ovo preliminarni grafikoni i da smo još daleko od zvaničnog lansiranja Meteor Lake i Arrow Lake familije procesora.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs