DŽONSON TAJNO OTIŠAO U VENECUELU Glavni "kuvar" Zapada sa Madurom o Ukrajini

od strane | mar 10, 2024 | Hrana | 0 Komentara

Kako se navodi, Džonson je razgovarao sa Madurom o Rusiji i Ukrajini, uprkos tome što Velika Britanija ne priznaje legitimitet Madurove vlasti, piše Sandej tajms.

Kako se navodi, razgovori Džonsona i Madura o ratu u Ukrajini vođeni su u jeku zabrinutosti zapadnih vlada i obaveštajne zajednice da bi Venecuela mogla da isporuči oružje ili drugu vojnu pomoć Rusiji.

Džonson i predsednik Venecuele su takođe razgovarali o uslovima za normalizaciju međudržavnih odnosa, s obzirom na to da Velika Britanija ne prihvata legitimitet 11-godišnje vladavine Madura, prenosi Gardijan.

Kancelarija bivšeg britanskog premijera saopštila je da je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron bio upoznat sa Džonsonovom posetom, kao i da je Džonson o toj poseti razgovarao i sa Kolinom Dikom, britanskim ambasadorom u Venecueli.

Nemenovani izvor Forin ofisa je potvrdio da je Džonson obavestio Kamerona o susretu sa Madurom, rekavši da je reč o privatnoj poseti, a kako to nije bio zvanični susret „dozvola nije bila ni potrebna ni tražena“.

„Boris Džonson se sastao sa zvaničnicima vlade Venecuele uz znanje britanskog ministra spoljnih poslova kako bi naglasio potrebu da Venecuela prihvati odgovarajući demokratski proces. On je više puta jasno stavio do znanja da ne može biti uslova za normalizaciju odnosa sve dok Venecuela u potpunosti ne prihvati demokratiju i poštovanje teritorijalnog integriteta svojih suseda“, izjavio je portparol Borisa Džonsona.

Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu, podržava ruskog predsednika Vladimira Putina i okrivljuje NATO za rusku invaziju na Ukrajinu, navodi se u tekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

možda vas zanima

Opširnije