Kuvari ponovo odmerili snagu na Mud(r)ijadi: Beli bubrezi vilinih konjica čine ajkulu.

od strane | sep 21, 2022 | Hrana | 0 Komentara

Stručni žiri koji ocenjuje takmičare uvek je suočen sa velika teška odluka.

Mnogo je manifestacija, ali samo jedna na kojoj se pripremaju specijaliteti od životinjskih testisa. Blatna(r)ijada održana u Šumadiji od 2004. godine to je jedinstveno takmičenje u svetu, pa se u njemu, pored domaćih, takmičara i strani kuvari.

U dalekoj Americi je manifestacija gde se kuvaju beli bubrezi, ali samo od bika, na ovoj srpskoj manifestaciji ove posebne komade svih životinja. U loncima za gulaš se često nalaze konjski ili svinjski testisi. Veoma je bitno kako se takmičari prvo spremaju, a zatim spremaju ovu poslanicu, nemaju miris i ukus, mogu se odmah peći na roštilju. Drugo životinje prvo moraju da prenoće u sirćetu pre nego što se spreme. Najbolji za gulaš su konjski testisi, ali su retki. Najvažniji je način na koji se pripremaju, a kada se sve završi biće izuzetne i jedinstvene delicije – rekao je za RINA Milorad Vukajlović, koji je više pobedio na ovom specifičnom svetskom takmičenju, a sada je pripremljen i inovativan specijalitet.

– To je musaka od testisa, glavni sastojci su patližan, meso i pečurke. Biće ukusno – kaže Milorad.

Stručni žiri koji ocenjuje takmičare uvek je pred veoma teškom odlukom, jer je svaki gulaš „prste polizati”. Tri kriterijuma koja su važna za pobedu na Mud(r)ijadi su da se testisi zadrže oblik tokom kuvanja, da imaju pravu boju i, naravno, fantastičan ukus.

– Beli bubrezi su nadaleko poznati kao najbolji afrodizijak na svetu. To je u praksi provereno na mnogim primerima i zaista funkcioniše – dodao je jedan od konkurenata, brend o kome su brujali i svetski mediji. Nakon njegove smrti 2019. godine, njegova ćerka Jovana je nastavila tradiciju. Ovogodišnja Mudrijada održana je u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca.

) Manifestacija živi već 18 godina i zaista je veliki uspeh, čulo se u celom svetu, a ekipe iz Amerike, Australije i Finske okušale su se u pripremi belih bubrega ovde u Šumadiji. Ove godine imamo goste iz Albanije i Bugarske. Svi su ovde sa ciljem da se druže i uživaju u dobroj atmosferi i, naravno, odličnim gastro specijalitetima. Tokom svih ovih godina smo imali fascinantne primerke, jer su takmičari ovde donosili čak i bele bubrege vilinih konjica i ajkula – rekla je organizatorka ove jedinstvene manifestacije u svetu Jovana Erović.

Svetsko prvenstvo u pripremi testisa okuplja takmičarske grupe koje čine drugari rekreativci, koje čine profesionalni kuvari. Svaka ekipa se nalazi od najmanje tri člana, a u loncima se može naći samo belobubreno meso. Ko pripremi najbolji gulaš dobija nesvakidašnju glavnu nagradu. U njihovim rukama ide drvena skulptura čoveka sa erekcijom, koja se svake godine prenosi iz ruke u ruku pobedniku.

(Telegraf.rs)