Znate li šta je „sobremesa“? Zbog nje Španci ostaju za stolom posle večere

od strane | apr 13, 2023 | Hrana | 0 Komentara

Punkufer.hrdanas 06:45

Foto: Monkei Business Images / Shutterstock.com

U Španiji se sve vrti oko hrane. U ovoj zemlji žive i rade neki od najboljih kuvara na svetu, a grad sa najviše Mišelinovih zvezda po kvadratnom metru je i u Španiji. To je San Sebastijan u Bašiji.

Tapas ili pinčosi mame iz barova i restorana, a svaka provincija te šarene zemlje ima svoje specijalitete kojima se ponosi. Osim toga, ručak se ne završava poslednjim zalogajem. Nakon što se sve pojede, počinje drugi čin – desert. u prevodu, desert znači vreme provedeno za stolom uz društvo, smeh i često čašu vina ili džin tonika, piše Punkufer.

„Kao kuvar, kada vidim ljude kako provode vreme za stolom posle ručke, to je znak da je sve bilo ukusno, a često ljudi uživaju više nego u samom obroku. Desert može biti magično“, rekao je šef Dani Karnero za Bi-Bi-Si.

Udesertje i tajna jakih – kao i novih – prijateljastava, a ako ne jeste kod kuće, najbolje je izabrati porodični restoran ili mesto sa domaćim kuhinjem. Fine dining ili bilo koji drugi raskošan restoran može biti više formalan za ostavljanje nakon ručka uz čaše i čašice. Šta god da radite, jedini uslov je da ne napuštate sto na duže vreme jer tada čarolija pukne. Čar je upravo u zajednici za stolom na kome se nalazi pocepana salveta i komad torte na tanjiru za koji nije bilo dovoljno mesta, smeh i razgovor uz zgužvanu kesu šećera, prazne šolje kafe i pune čaše likera.

Desert obično traje od pola sata do sat vremena, a ako je praznik ili neka proslava, sedi se i pijučka mnogo duže. Zato, ako se nađete u španskom društvu, odolite pranju sudova, ili bilo kom drugom razlogu da ustanete od stola (osim ako baš morate) kako ne biste prekinuli čaroliju društva. Dozvoljeno je skočiti do toaleta, ali ne održavajte se tamo predugo.

Pratite nas na našem Fejsbuk i instagram stranici, ali i na Tvitter red. Prijavi se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane savesti

Najnoviji

Život

Detaljnije