10 fatalnih grešaka pri izboru zimske obuće koje svi prave

od strane | nov 13, 2022 | Lifestyle | 0 Komentara

greške pri izboru zimske obuće

Analiziramo najčešće greške pri izboru zimske obuće, koje skraćuju rok trajanja čizama

Sa početkom zime, vredi razmisliti o izboru toplih i udobnih cipela. Kako se uveriti da je izabrana opcija i topla, i lepa, i elegantna, i trendi? Da biste sa zadovoljstvom nosili cipele, kreirali prelep autfit i istovremeno iskusili udobnost, potrebno je da izbegnete određene greške pri izboru zimske obuće.

Najčešće greške pri izboru zimske obuće

Kako izabrati kvalitetnu zimsku obuću?

Zimske cipele treba da štite stopala od hladnoće, da izdrže niske temperature i kontakt sa hemikalijama, đonovi ne smeju da klize po ledu i snegu i da propuštaju vlagu. Da bi zimska obuća trajala više od jedne sezone, potrebno je voditi računa o sastavu materijala, stilu i izradi.

Probajte cipele uveče

Neophodno je temeljno odabrati zimsku obuću, pažljivo pogledati i pitati cenu proizvoda. Obavezno isprobajte cipele pre kupovine, prošetajte po prodavnici u njima. Ovo je jedini način da izaberete savršenu obuću bez preplaćivanja dodatnog .

Jedna od najčešćih grešaka je isprobavanje i kupovina cipela ujutru. Posle noćnog odmora noga je manja, a uveče od umora, hodanja ili sedenja, noge blago otiču. Cipele koje su udobne cipele ujutru,  uveče  istog dana mogu izazvati neugodnost.

Cipele na knap

Kupovina zimskih čizama na knap još jedna je prilično česta greška. Mnogi misle da će se vremenom cipele raširiti, ali ovo je moguće samo kod prirodnih materijala, čiste kože. Čak i u slučaju kožnih čizama, za to treba vremena. Zato, izaberite mannequin za pola broja veći. Ovo će, ujedno, zadržati nešto vazduha unutra što će učiniti obuću toplijom i omogućiti vam da obujete deblje čarape kada temperature padnu ispod nule.

Đon

Pri izboru cipela prvo gledamo na njen izgled pa tek onda na đon. Zimske cipele ne bi trebalo da imaju klizave kožne đonove. Idealna zimska obuća je ona sa debelim, reljefnim, gumenim đonom, U njemu se nećete okliznuti ni na ledu.

Peta

Visoke potpetice, naravno, daju vam ženstvenost i eleganciju, izgledaju lepo, ali u stvarnom životu, previsoka tanka peta zimi je nestabilna. Dajte prednost ravnim čizmama ili čizmama sa manjom, punom petom. A ako baš ne želite bez potpetica, izaberite srednje debelu, stabilnu petu sa dubokim gazećim slojem.

Otpornost na vlagu

Pogrešno je pretpostaviti da su sve zimske cipele, po definiciji, vodootporne, nisu! Nažalost, nisu svi proizvođači zimskih cipela zabrinuti za vaše zdravlje i udobnost.  Stoga, kada kupujete zimske cipele, fokusirajte se na prirodne materijale i visokokvalitetne šavove.

Materijal

Debljina materijala je od velikog značaja za zimske cipele. Prava koža za cipele se obrađuje na različite načine, pa birajte čizme od grube kože, koja je mnogo deblja i samim tim toplija od delikatno obrađenih uzoraka.

Veštački materijali obezbeđuju bolju toplotnu izolaciju i razmenu vazduha unutar cipele.. Zato nemojte zanemariti cipele od veštačke kože i zimi.

 Izolacija

Zimska obuća treba, pre svega, da nas zaštiti od hladnoće. Najbolja izolacija je prirodno krzno, posebno ovčja koža, jer vazdušni jaz između resica krzna savršeno zadržava toplotu i štiti noge od vlaženja i smrzavanja, prilično je otporan na habanje i dugo će trajati.

Ulošci cipela treba da budu debeli kako bi zaštitili stopala od hladnoće. Pogodnije je ako se ulošci skidaju – tako da ga možete izvaditi i osušiti u bilo kom trenutku.

Kako izabrati stilsku zimsku obuću?

Nakon što ste se odlučili za kvalitet i udobnost zimske obuće, morate razmisliti o tome kako se ona slaže sa vašim stilom. Prilikom izbora modela obratite pažnju na boju i stil.

Lagane cipele

Lagane gležnjače: ova visina cipele čini noge vizuelno punijim i kraćim. Morate biti oprezni kada nosite veoma niske gležnjače ili  bele cipele sa štiklama. Rizikujete da izgledate kao Snežana na dečijoj zabavi.

Pogrešno kombinovanje

Grube čizme i čizme na vezice mogu da izgledaju iznenađujuće elegantno. Ali, koliko god izgledale svedenije od sličnih modela, one su i daljepreviše su brutalne da biste ih nosile sa delikatnim haljinama.

Zima je i vreme praznika i susreta. Često devojke nostril laganu odeću i haljine sa tankim kaiševima ili čak sa golim ramenima. Tople čizme uz ovakav autfit su apsolutno neprikladne: zimske cipele, bez obzira koliko su lepe, su ulična opcija, a ne svečana.

Dekor

Takođe obratite pažnju na ukrase na cipelama. Izgledaju prelepo samo prvih nekoliko dana. Ukrasni detalji brzo gube dobar izgled, a cipele izgledaju neuredno. Zbog toga je bolje napustiti kopče, rese, dodatke –  ovo je odavno izašlo iz mode.

visoook/gettyimagesplus

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje