Često vas svrbi nos i to odmah povezujete s narodnim verovanjima? Međutim, postoje fiziološki razlozi zašto nos svrbi, o čemu takođe treba voditi računa.

Svrab u nosu ili osećaj kada svrbe nzdrve ili sam vrh nosa nisu opasni po zdravlje, već neprijatni. A zašto affect ovoga dolazi, saznajte u nastavku.

Često vas svrbi nos? Evo i zašto

  • Alergijska reakcija. U slučaju alergije na cvetne biljke, prašinu ili životinjsku dlaku, pored svraba, počinje kijanje i uporno curenje iz nosa.
  • Inflamatorni proces. Bolesti kao što su otitis ili rinitis često počinju jakim svrabom u nosu.
  • Suvoća. Sluzokoža nosa se suši i počinje da svrbi ako je vazduh u prostoriji previše suv i vruć, a takođe i nakon duže upotrebe kapi za nos.
  • Dlake. Velika količina dlaka u nosnoj šupljini je još jedno objašnjenje zašto nos svrbi.

Ako se razvije alergija ili upala, neophodno je konsultovati lekara, uraditi testove i piti propisane lekove. Samo eliminisanjem glavnog uzroka, možete se osloboditi neprijatnog svraba.

Uz stalnu suvoću u nosu, važno je vlažiti vazduh u prostoriji i svakodnevno podmazivati nosnu sluznicu kozmetičkim uljem breskve ili kajsije. Preporučljivo je prestanak korišćenja kapi kako ne bi još više isušili sluzokožu.

Ako je svrab uzrokovan velikom količinom dlaka, potrebno ih je pažljivo iseći ili za to kontaktirati kozmetičara.

Iznenađujuće, priroda svraba je slabo shvaćena, a sve informacije o tome povezane su sa rezultatima proučavanja mehanizma bola. Prema jednoj verziji, svrab je stanje koje upozorava telo na bol, da je nešto pošlo naopako.

Iz nervnih završetaka, perifernih nerava smeštenih u gornjim slojevima epidermisa, na sluzokoži, emituju se signali koji formiraju svrab i preko nervnih ćelija prenose alarmni mark u mozak. Receptori za svrab su odsutni u zglobovima, mišićima i unutrašnjim organima.

Postoji psihogeni svrab – nema vidljivih iritanata, ali osobu i dalje svrbi. Ova situacija se javlja pod stresom.

Svrab nosa i narodna verovanja

Prema legendi, nos je poseban, fino uređen organ koji je u stanju da namiriše mnoge predstojeće događaje. Prema verovanju, svrab unutar i izvan nosa može predstavljati:

  • buduću upotrebu alkoholnih pića;
  • jak mamurluk ako nos svrbi već tokom gozbe;
  • neočekivani income;
  • dobre vesti kada vas svrbi leva strana nosa;
  • loša vest kada vas svrbi desna strana nosa

Zanimljivo je i šta svrbi vrh nosa. Prema narodnim znacima, ovo znači nasilnu svađu sa voljenima, a ponekad čak i nagoveštava tuču.

Svako bira da li će verovati ili ne u znakove, ali se ne mogu isključiti drugi faktori. Ako vas proganja opsesivni svrab u nosnoj šupljini, trebalo bi da se obratite lekaru i proverite svoje zdravlje.

Izvor: Lepota i zdravlje

Slike: VladimirFLoyd/iStock/Getty Images Plus thru Getty Images

Opširnije