crte lica karakter

Kada ste u potrazi za savršenim partnerom, crte lica mogu zaista mnogo da vam otkriju. Navodno, nos, brada i usne otkrivaju kako prepoznati podmuklog zavodnika, rođenog vođu ili dobrog porodičnog čoveka.

Šta nam govore crte lica?

Crte lica, u suštini, zaista mogu mnogo toga o svakome od nas. Svaki značajan životni događaj ostavlja trag na nama i formira nas. Ipak, ne postoji naučni dokaz da određene crte lica otkrivaju neku od karakternih osobina. Sa druge strane, fiziognomika je pseudonauka koja tvrdi da je ovako nešto ne samo moguće, već i apsolutno pouzdano. Što se nas tiče, bilo tačno ili ne – zabavno je! Navodno…

Visoka vilica i visoka sredina lica ukazuju na logičan obrazac razmišljanja i svrsishodnost. Vilica je oružje odbrane ili napada u životinjskom carstvu. Što je razvijenija, životinja se oseća sigurnije.

Niske i guste obrve ukazuju na to da je njihov vlasnik emotivan, a izraženi frontalni režnjevi ukazuju na visoku inteligenciju.

Velike usne govore o osobi koja je dobro upoznata sa situacijom oko sebe.

Veliki nos, velike nozdrve – osoba prikuplja mnogo informacija, zna kako da ih dobro obradi.

Samosvest, savest, samoorganizacija, mehanizmi društvenog sputavanja nalaze se u frontalnoj i parijetalnoj zoni neokorteksa. Određene bore na čelu ukazuju na ideologiju i odaju liderske kvalitete.

Kako prepoznati ličnost po crtama lica?

Tvrdoglav

Karakteristike:  široka vilica + visoki nazolabijalni deo + tanke usne.

On ne misli, on deluje. On je energičan i sklon avanturama. Veruje da će aktivnost i istrajnost preokrenuti tas u njegovu korist. Otvoreno rešava probleme. Da, u njemu nema osetljivosti (slabo izražene usne svedoče o tome), ali veruje u sebe.

Nestalan

Karakteristike: visoka vilica + jaka brada + niske guste obrve.

Žene treba da budu oprezne sa njim.  On je direktan, ne želi da pravi kompromis sa svojim željama. Ponekad deluje pod uticajem emocija, a ponekad pod uticajem logike. Sklon je neverstvu.

Zatvoren

Karakteristike: dugo lice + visoko čelo + visok nos + izraženi prednji režnjevi.

Previše razmišlja. Nikada nećete moći da pročitate misli ove osobe, nikada nećete moći da je razumete. Neće vam reći, a vi to sami ne možete da shvatite. Čovek je misterija koja se ne može rešiti. Možda je bilo ljudi kojima je želeo da se otvori, ali nije bio prihvaćen, pa je odustao od ideje.

Kategoričan

Karakteristike: izražene bore na čelu (čak i u mladosti) + visoka donja vilica + uski prorezi očiju.

U stanju da vodi i preuzme odgovornost. On često misli da je  najbolji način da se postigne rezultat direktna agresija. Samouveren, kategoričan, preferira otvoreni sukob ako smatra da je u pravu. Lukav, povučen i otporan na stres.

Osetljiv

Potpuna suprotnost prethodnom tipu.  Odličan govornik, dobro oseća situaciju i ljude. Ubedljiv je. Istovremeno, on ne nastoji da duboko analizira želje i ciljeve drugih. Ranjiv je i ovaj tip često može da bude ogorčen ako je imao negativna iskustva.

Sledi ideale

Karakteristike: visoka vilica + bore na čelu + izražene usne.

Ovakva osoba čvrsto veruje u ideale koje je spremna da propoveda i promoviše. Prate je liderstvo i kvaliteti jake volje. Zatvoren, voli da mašta. Emotivan. Odlično se oseća u komunikaciji sa ljudima.

Veseo

Karakteristike: guste obrve + veliko čelo + izražene jagodice.

Sposoban za jaka osećanja. Brzo donosi odluke. Sanjiv, živi u svetu mašte. Voli udobnost. Veoma društven i otvoren. Sa njim će uvek biti kul i zabavno.

prostockstudio/gettyimagesplus

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje