Dragoceni vitamin D i starenje kože: 5 najvećih mitova

od strane | apr 17, 2024 | Lifestyle | 0 Komentara

Dragoceni vitamin D ključan je za zdravlje celog organizma, pa i kože. A da li ga je moguće dobiti u potrebnoj količini bez rizika po mladost i lepotu?

Prošla su vremena bezbrižnog sunčanja na plaži bez SPF-a i „upijanja vitamina D“. Sada znamo koliko su štetni ultraljubičasti sunčevi zraci i kakve sve posledice ostavljaju na kožu. Osim što izazivaju hipermigmentacije i ubrzavaju starenje kože, odgovorni su i za razvoj raka kože.  Postoje mitovi o „sunčevom vitaminu“ koje bi trebalo što pre odbaciti. A koji su najčešći?

Dragoceni vitamin D: Koji su najčeši mitovi

Mit 1. Vitamin D nema uticaja na stanje kože.

Netačno. Vitamin D se uglavnom sintetiše u koži pod uticajem UV zraka. Opšti proces starenja tkiva dovodi do smanjenja samog ovog procesa za 75%. A to je loše, jer optimalni nivoi ovog vitamina pomažu u poboljšanju čvrstoće kože, stimulišu proizvodnju kolagena, poboljšavaju zdrav sjaj kože i pomažu u borbi protiv bora. Štaviše, sunčev vitamin stimuliše određene faktore važne za suzbijanje upalnih procesa u tkivima i stoga je neophodan za kožu sklonu aknama.

Mit 2: Nekoliko minuta na suncu je dovoljno da dobijete sve što vam treba.

Nažalost nije. Da biste dobili potrebnu količinu vitamina D, potrebno je da jednom nedeljno provedete oko sat vremena na suncu. I to bez kreme za sunčanje. Činjenica je da je potrebna dnevna doza za žene mlađe od 70 godina 600 IU.

Mit 3. Svi vitamini se mogu dobiti iz „prave“ hrane

Ono što jedemo izuzetno je važno za organizam, ali ne pokriva uvek u potpunosti njegove potrebe. Broj namirnica koje sadrže vitamin D uopšte nije toliki koliko bismo želeli – masne ribe, džigerice, goveđe meso. Slažete se, jesti ih puno stalno je prilično problematično. Neki nutricionisti preporučuju konzumiranje mlečnih proizvoda koji sadrže protein surutke jednom dnevno, ali to je i dalje veliko pitanje. Zato je sasvim razumno obratiti pažnju na dijetetske suplemente.

Mit 4: Koži su potrebni samo antioksidansi za borbu protiv starenja

Činjenica je da je vitamin D punopravni antioksidant, koji nije ništa lošiji (a prema nekim studijama i bolji) u smanjenju procesa oksidacije lipida u tkivima pod uticajem ultraljubičastih zraka i štiti ćelijske membrane od uništenja.

Mit 5. Vitamin D se retko nalazi u kozmetici

Netačno. Aktivno se koristi u kozmetologiji. Na primer, u proizvodima protiv starenja kože – kremama, serumima, losionima, pa čak i karminima. Ne koristi se cela grupa vitamina D, već uglavnom samo kalciferol (D3), koji je aktivna supstanca. Ponekad se koriste veštački oblici supstance. Dobri su jer pojačavaju dejstvo vitamina koji telo prirodno proizvodi ili uzima u obliku hrane ili dijetetskih suplemenata.

ilona titova/gettyimages.co.uk

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje