Kako da izaberete savršeni karmin prema podtonu kože? (4 saveta)

od strane | jan 24, 2023 | Lifestyle | 0 Komentara

karmin

Da izaberete savršeni karmin, važno je da uzmete u obzir podton kože, boju usana i efekat koji želite da postignete – veće ili manje usne.

4 saveta da pronađete savršeni karmin

Mali broj žena razmišlja o tome koliko nijansa karmina zaista odgovara vašim usnama. Obično se vodimo ovom logikom: crveni karmin za izlaske, a nude nijanse tokom dana. Ova 4 saveta će vam detaljno objasniti da izaberete ruž koji vam savršeno pristaje i naglašava vaše crte lica.

Pronađite karmin koji je dve nijanse tamniji od vaših usana

Da biste videli kako nijansa ruža zaista izgleda, nanesite je na vašu donju usnu. Zatim je uporedite sa gornjom usnom – vašom prirodnom bojom usana. Ako je razlika u nijansi suviše mala ili je ruž čak svetliji, treba da potražite drugu nijansu.

Takođe imajte na umu da veliku ulogu u izboru karmina igra i vaš osmeh, tačnije boja zuba. Hladnije nijanse će pomoći da vam zubi izgledaju vizuelno belje. A ako je nijansa ruža toplija, vaši zubi mogu dobiti žućkasti ton.

Razmislite da li želite da vizuelno povećate ili smanjite usne

Veoma je važno da odlučite kakav efekat želite da postignete – punije usne ili da ih pak smanjite. Tamne nijanse ih mogu vizuelno smanjiti, dok svetliji tonovi daju usnama volumen i puniji izgled. Takođe, i završnica karmina igra važnu ulogu. Mat ruževi ih mogu učiniti tanjim, a kremasta i metalik završnica ruževa čini usne vizuelno većim.

Uskladite ga sa podtonom kože

Svaka koža ima topli (žuti) ili hladni (rozi) podton. Neki šminkeri takođe navode da postoji čak i neutralni podton. Ako dobro utvrdite koji podton kože imate, u velikoj meri ćete olakšati sebi potragu za savršenim karminom.

Najbrži način da saznate koji podton imate je da pogledate svoje vene na zglobu. Ako su plave ili sivo-plave boje, onda je vaš podton hladan ili rozi. Ako su vam vene zelenkastih nijansi, onda vam je podton topao ili žuti. U slučaju da primetite i nijanse plave i zelene, srećni ste vlasnik neutralnog podtona i možete da nosite i hladne i tople tonove ruževa.

Odaberite karmin prema boji svoje kože

Ako ste blede puti, isprobajte roze, koralne, nude i nijanse breskve. Hladnom podtonu će pristajati nežna braon ili nude nijansa. Ako imate topli podton, pokušajte sa svetlorozim nijansama.

Ako je vaš ten neutralan, možete pružiti šansu tamnorozim, ljubičastim i bobičastim nijansama. Za hladan podton odgovaraju roze nijanse, dok je za topli pod ton idealna nihansa bakra ili bronze.

Ako imate tamnu kožu, pokušajte da izbegnete braon i ljubičastu boju i potražite nijanse sa narandžastim podtonom. Posebno vam savetujemo da isprobate koralne ili tamnoroze ruževe.

Ako imate vrlo taman ten, eksperimentišite sa nijansama braon i ljubičaste, kao što su nijanse oraha, karamele, šljive ili crvenog vino. Hladni podton može da isproba rubin i vino-crvene nijanse, a toplim podtonovima najviše pristaju bakarno-bronzani nijanse.

Miljana Momirovićkieferpix/GettyImagesPlus

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje

Kako da izaberete savršeni karmin prema podtonu kože? (4 saveta)