Koliko kalorija sagorevate tokom seksa?

od strane | apr 3, 2024 | Lifestyle | 0 Komentara

Seks je svakako jedna od omiljenijih fizičkih aktivnosti. Međutim, retko se pominje kada je mršavljenje u pitanju. Koliko se kalorija sagoreva tokom seksa?

Da li ste se ikada pitali koliko kalorija gubite tokom seksa? Urađeno je nekoliko naučnih studija na ovu temu, ali nijedna nije od velike koristi ukoliko ih ne uzmete skoro sve u obzir. Problem je u tome što su seksualne aktivnosti individualne, a broj kalorija ne zavisi samo os pola, već i od genetike, poze, vaše kondicije i slično.

Koliko se kalorija sagoreva tokom seksa?

Prvenstveno treba uzeti u obzir da je seks tu za zadovoljstvo, a brojanje kalorija će vam verovatno oduzeti taj užitak. Međutim, istovremeno to može biti i veoma efektna fizička aktivnost, pa ako već volite što da ne. Ipak, sagorevanje kalorija, zavisi od mnogo toga.

Sve što sagoreva kalorije se može klasifikovati kao dobar trening. Međutim, trajanje seksa može varirati od jednog para do drugog, a malo je verovatno da on traje satima. Za prosek se uzima prosek od 5-7 minuta. Zbog toga je malo verovatno da će on sagoreti kalorije kao drugi oblici vežbanja. Ipak, seks oslobađa dopamin koji aktivira „centar zadovoljstva“ i enforfine koji aktivno smanjuju percepciju bola.

Koliko se kalorija sagoreva tokom seksa kod žena u poređenju sa muškarcima?

Ne postoji tačna informacija koliko kalorija sagoreva jedan pol u odnosu na drugi. Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, a između ostalog, treba uzeti u obzir i istopolni seks. U svakom slučaju je razumljivo da će osoba koja radi najviše pokreta najverovatnije sagoreti najviše kalorija.

Poze takođe igraju ulogu. Na primer, ako muškarac i žena izvode obrnutu kaubojku, verovatno muškarac neće sagoreti nijednu kaloriju jer je u ležećem položaju. Isto tako, partner koji zauzme stojeću poziciju u doggy stilu, verovatno će sagoreti više kalorija nego osoba ispred.

Sagorevanje kalorija seksom umesto trčanja

Broj sagorenih kalorija tokom seksa kao i tokom trčanja zavisi od nekoliko stvari. Na primer, u proseku trčanje od 30 minuta može sagoreti između 200-500 kalorija. Da biste zamenili ovakvu vežbu i sagoreli 211 kalorija, trebalo bi da imate seks 30 minuta u sledećoj pozi: Žena leži dole sa dignutim kukovima ka gore i prebačenim nogama do ramena, a muškarac prodire od gore.

Sagorevanje kalorija seksom umesto šetnje

Hodanje od 30 minuta nema iste efekte kao trčanje, ali i dalje možete sagoreti oko 100-200 kalorija. Na primer, radi poređenja, da biste sagoreli istu količinu kalorija tokom seksa, onda biste za svakih 30 minuta seksa u doggy pozi mogli sagoreti nešto više od 180 kalorija.

Sagorevanje kalorija seksom umesto dizanja tegova

Seks u stojećem položaju bi mogla biti dobra alternativa za dizanje tegova u roku od 30 minuta. Seks od 15 minuta u ovom položaju bi moglo da sagori oko 99 kalorija.

Sagorevanje kalorija seksom umesto joge

Da biste sagoreli sličnu količinu kalorija kao za 30-minutnu sesiju joge što je oko 120 kalorija, potrebno vam je 20 minuta seksa u misionarskoj pozi gde su ženi dignute noge.

Dakle, koliko se kalorija sagoreva tokom seksa zavisi od trajanja snošaja i od poza koje birate. Ipak, ako stavite zadovoljstvo na prvo mesto, kalorije zaista neće biti bitne.

fizkes/GettyImagesPlus

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje