KUPOVINA PREKO INTERNETA: Amazon, Ebay, AliExpress, PayPal i sve ono što vas zanima o šopingu preko interneta

od strane | sep 27, 2021 | Lifestyle | 0 Komentara

Ako ste odlučili za šoping online iz Srbije, sigurno ste se onda pitali kako da kupite stvari preko interneta. Bili ste zabrinuti da li se može iz Srbije kupovati preko stranih sajtova i koji su najbolji sajtovi za kupovinu stvari, garderobe i Hi-Tech opreme.

U ovom vodiču predstavljamo vam kako izgleda kupovina preko interneta, koliko je pouzdana. Predstavljamo sajtove preko kojih Srbi najviše vole da kupuju, a to su Amazon, Ebay, AliExpress, PayPal.

Predstavljamo vam detaljni vodič o svemu što vas zanima o kupovini onlajn i šopingu preko interneta.

Kupovina preko interneta u Srbiji funkcioniše već nekoliko godina, ali većina ljudi u našoj zemlji i dalje ne praktikuje ovakav vid šopinga. Razloga za to je više, a pre svega tu su zbunjujuća pravila oporezivanja kupljenih proizvoda, plaćanje proizvoda platnim karticama, ali i sama pomisao da svoje lične podatke ostavljate tamo nekom sajtu.

Sve to u kombinaciji izaziva strah kod korisnika interneta u Srbiji, pa smo baš iz tog razloga odlučili da napravimo kratak vodič za šoping preko interneta.

GDE MOGU DA KUPIM STVARI NA INTERNETU, NAJBOLJI SAJTOVI ZA KUPOVINE ONLINE IZ SRBIJE

Na internetu se može naći gomila sajtova za kupovinu različitih proizvoda. Najpoznatiji od njih su svakako AliExpress, Amazon i eBay. Svaki od njih nudi bukvalno sve što vam padne na pamet. Narodski rečeno, tu možete kupiti sve – od igle do lokomotive.

Registrovanje naloga na pomenutim sajtovima je krajnje jednostavno i potpuno besplatno. Potrebno je uneti ime, prezime, lozinku, zemlju u kojoj se nalazite i kasnije prilikom kupovine, podatke sa platne kartice. Nakon toga, šopingovanje može da počne.

ŠTA MOGU DA KUPIM PREKO INTERNETA

U suštini možete da kupite sve što poželite, ali je trik u tome što su samo građani koji poručuju pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra, oslobođeni plaćanja carinskih dažbina, ali ne i plaćanja PDV-a.

– Prema važećim propisima i Carinskim zakonom od plaćanja dažbina su oslobođene pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra (ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina i PDV) – naveli su iz carine.

Oni naglašavaju da dosta građana to ne zna, pa se često dešava da burno reaguju zbog iznosa uvoznih dažbina koje treba da plate prilikom carinjenja, kao i da se ponekad se građani bune zbog iznosa naplaćene ”carine”, a da im carinske dažbine uopšte nisu naplaćene, već su platili PDV.

Plaćanja PDV-a oslobođeni su samo oni građani koji iz inostranstva dobiju pošiljku u vrednosti do 70 evra i to od drugog fizičkog lica, bez obaveze plaćanja.

To zapravo znači da carinu i porez na pošiljku koja ne prelazi pomenutu vrednost nećete platiti samo ukoliko vam takvu pošiljku pošalje prijatelj ili rođak iz inostranstva.

– Ukoliko je pošiljka u dolarima, njena vrednost će se prebaciti u evre, pa će se na tu sumu obračunati 20% i tako dobiti iznos PDV-a – objasnili su u carini.

KAKO DA PLATIM AKO KUPIM NEŠTO PREKO INTERNETA

O plaćanju preko interneta iz Srbije mogla bi se napisati opširna studija. Ipak smo izdvojili za vas samo najbitnije stvari.

Plaćanje proizvoda koji se kupuju preko interneta obavlja se isključivo platnim karticama koje omogućavaju plaćanje u inostranstvu, bilo koje banke. Te kartice su Visa, American Express i Master Card.

Ukoliko ne posedujete nijednu od pomenutih kartica, možete otići u bilo koju banku koja posluje na teritoriji Srbije i zatražiti takozvanu karticu za plaćanje preko interneta.

Ove kartice su debitnog tipa, što znači da svaki put kada hoćete da kupite nešto preko interneta, odlazite u banku i uplaćujete novac na tu karticu. Troškovi održavanja za ove kartice ne postoje i njena velika prednost je ta što možete biti sigurni prilikom plaćanja preko interneta, jer u slučaju da neko uspe da vam ukrade podatke, ta osoba može da skine samo onoliko novca koliko trenutno ima na kartici.

Pixabay ilustacija
Pixabay ilustacija

Kao još jedan vid plaćanja preko interneta izdvojili bismo i PayPal servis. PayPal je zapravo posrednik između vas i prodavca. Na pomenuti servis registrujete svoju platnu ili internet karticu (registrovanje košta jedan dolar koji se nakon izvršenja provere podataka vraća korisniku) i prilikom kupovine na internetu kao sredstvo plaćanja birate PayPal, nakon čega je potrebno ulogovati se sa vašim pristupnim podacima i potvrditi transakciju.

Kako bi osigurao bezbednost svojih korisnika, PayPal će novac zadržati 30 dana pre nego što ga prosledi prodavcu od kojeg ste kupili proizvod, pa u slučaju da niste zadovoljni onime što ste kupili, ili vam kupljeni proizvod uopšte nije stigao, uvek možete tražiti povraćaj novca.

NA ŠTA OBAVEZNO OBRATITI PAŽNJU I KAKO DA NE BUDEM PREVAREN AKO KUPUJEM PREKO INTERNETA

S obzirom na prilično visoke cene carinjenja i poreza u Srbiji kod proizvoda koji su skuplji od 50 evra, savetujemo vam da preko interneta kupujete isključivo jeftinije stvari (maske za mobilne telefone, nešto od garderobe, jeftine gedžete…), kako ne biste došli u situaciju da porezi i carina za kupljeni proizvod iznose koliko i on sam.

Takođe, prilikom kupovine obratite pažnju na opciju “shipping” i uvek izaberite opciju “free shipping”, kako ne biste plaćali troškove brze dostave koji u zavisnosti od daljine umeju da iznose i po nekoliko stotina evra.