Marinirana skuša pečena u rerni – oduševljeni su svi koji su je probali

od strane | maj 2, 2024 | Lifestyle | 0 Komentara

Sutra je Veliki petak i većina ljudi post, a mi spremamo savršeno posno jelo – marinirana skuša pečena u rerni. Ukus koji se pamti…

Ako volite skušu, onda će vas ovo jelo oduševiti. Lako se priprema, a ukus je predivan. To je jedno od naših omiljenih jela koje spremamo i kad nije post. I nije samo ukusno, već i zdravo.

Marinirana skuša – zdrav specijalitet

Skuša se smatra jednom od najhranljivijih riba. Odličan je izvor proteina, vitamina B2, B3, B6 i B12 i vitamina D. Njeno meso je takođe puno minerala poput bakra, selena i joda, a sadrži i znatne količine gvožđa.

Kako skuša spada u kategoriju „masne ribe“, one je jedan od najboljih izvora omega-3 — dobrih masti koje održavaju zdravlje srca i mozga. Kuvana porcija skuše od  100 g sadrži preko 1.000 miligrama omega-3 — mnogo više od onoga što možete pronaći u većini drugih morskih plodova.

Još jedna nutritivna prednost skuše je da imaju znatno veće količine dobrih nezasićenih masti od zasićenih masti – masti koje povećavaju loš holesterol. U stvari, oko 77% masti u skuši je nezasićeno.

Na internetu se može naći ogroman broj recepata za pripremu skuše, a nama je privukao pažnju sledeći recept sa Jutjuba:

A kako mi pripremamo mariniranu skušu

Sastojci:

  • 1 kg skuše
  • 1 kg belog krompira
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 4-5 čenova belog luka
  • 1 limun
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašičica seckanog bosiljka
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 300 ml belog vina
  • morska so po ukusu
  • mleveni biber po ukusu

Priprema:

  1. Skuše očistiti, odseći im glave a trup iseći na krupnije komade.
  2. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, krompir oguliti i iseći na kriške.
  3. U činiji sjediniti maslinovo ulje, rendanu koru i sok od limuna, pasirani beli luk, seckani bosiljak i peršun. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
  4. U vanglici sjediniti krompir i crni luk, papreliti marinadom, dodati komade skuše, te sve zajedno polako promešati da bi se marinada ravnomerno rasporedila.
  5. Dublju tepsiju obložiti papirom za pečenje i prebaciti u nju povrće s ribom. Preliti belim vinom i preći u zagrejanoj rerni na 200°C dok krompir ne omekša a riba ne porumeni.

Aparat koji za svega dva minuta pravi šoljicu savršene domaće kafe

NoirChocolate/gettyimages.com

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje