Mikropigmentacija vlasišta: Sve što treba da znate o ovoj proceduri

od strane | okt 11, 2022 | Lifestyle | 0 Komentara

Mikropigmentacija vlasišta

Mikropigmentacija vlasišta najnoviji je sort koji za cilj ima prikrivanje tanke kose. Evo o čemu se radi.

Verovatno ste najviše upoznati sa mikroblejdingom obrva — vrstom polutrajne tetovaže koja pomaže da popunite obrve — ali ova tehnika nije ograničena na vaše obrve. Ako provedete značajnu količinu vremena pokušavajući da sakrijete tanku kosu ili tražite rešenja za rast kose koja zaista deluju, mikropigmentacija vlasišta (SMP) bi vam mogla učiniti život mnogo lakšim.

Iako mikropigmentacija kože glave nije zamena za dobri stari minoksidil i nije rešenje za „ponovni rast“ sama po sebi, ideja je da će popuniti sva istanjena područja i učiniti da vaša kosa izgleda gušće. Ali da li predstavlja polutrajno rešenje za stanjivanje vlasišta? Evo šta kažu stručnjaci.

Mikropigmentacija vlasišta

U pitanju je polutrajan način da se sakrije gubitak kose oponašanjem vlasi pigmentom ili mastilom. Kao i kod svih oblika trajne šminke, pigment se ručno utiskuje u kožu. Ovo se može uraditi sa mašinom za tetoviranje ili ručnim alatom, stvarajući tačkice koje  stvaraju efekat senke. Tehnički, to je tetovaža za skalp.

Mikropigmentacija skalpa vs mikroblejding skalpa

Razlika između mikropigmentacije i mikroblejdinga je suptilna, ali je važno napomenuti je. Iako oba uključuju unošenje pigmenta u kožu, tehnika je malo drugačija. Mikropigmentacija koristi uređaj za tetoviranje za stvaranje pojedinačnih uboda pigmenta koji oponašaju folikule dlake i stvaraju sveukupni osenčeni ili ombre efekat duž vlasišta.

Mikroblejding se, s druge strane, radi tankim neelektričnim alatom sa vrhom igle kako bi se u suštini „ucrtalo“ pojedinačne dlačice na krajnjem sloju kože. Ovaj tretman je pogodniji za obrve i kosu nego za kožu glave.  Mikroblejding je nežniji za kožu i nudi predvidljiviji oporavak i rezultate. Insist sa mikroblejdingom na koži glave je u tome što se potezi mogu širiti ispod kože i vremenom blede. Pažljivo postavljeni potezi mogu izgledati sjajno na obrvama jer dlake obrva imaju vrlo malo prirodnog kretanja, dok se sa vlasištem glava stalno kreće, tako da potezi mogu izgledati uočljivije.

Prednosti mikropigmentacije kože glave

Trenutni rezultati: Ko ne voli trenutno zadovoljstvo? Ovaj tretman vam daje trenutne rezultate koji su vidljivi oku. Bez lekova, bez štetnih hemikalija, bez zastoja.
Više kontrole nad rezultatima: Pošto se ovaj tretman radi ljudskom rukom, imate malo više udela kada je u pitanju vaš konačni izgled. Možete da diktirate jačinu mastila ili koliko daleko produce čela i slepoočnica želite da idete. To nije moguće uraditi sa tretmanima kao što su formule za ponovni rast kose.
Pigment može trajati produce 18 meseci: Rezultati se razlikuju u zavisnosti od tipa kože, izlaganja suncu i koliko često neko pere kosu. Ne preporučuje se osobama sa masnom kožom ili osobama koje su često izložene suncu – jer će brže izbledeti.
Manje bolno od drugih metoda transplantacije kose ili PRP-a: Iako nije potpuno bezbolno, ovo je niže rangirano na skali bola od većine metoda transplantacije kose.

Kako se pripremiti za mikropigmentaciju kože glave

Preporuka je da na ovaj tretman idete samo kod nekoga ko je specijalizovan za mikropigmentaciju. Ovo bi mogao biti estetičar ili dermatolog, ali kada nađete nekoga sa kim vam je prijatno, možete odrediti koliko pigmenta tražite, šta će izgledati najbolje i pronaći najbolju boju utakmica.

Na tretman dođite s potpuno čistim skalpom, i i zbegavajte konzumaciju alkohola 24 sata pre zakazanog termina.

Šta očekivati tokom mikropigmentacije kože glave

Iako je mikropigmentacija kože glave manje bolna od drugih metoda transplantacije kose, nije potpuno bezbolna. Na kraju krajeva, tu su i igle i oštrice. Pre map, na kožu glave nanosi se anesteziološki gel. Kada se područje utrne, tehničar će koristiti mašinu za tetoviranje da napravi tačke ili poteze u koje se zatim ugrađuje pigment, popunjavajući mrlje na skalpu koje imaju retku kosu ili ćelavost.

Nivo bola zavisi od pacijentove tolerancije na bol, ali krema pomaže i potezi su veoma lagani tako da nije previše bolno. Osećaj se može uporediti sa osećajem grebanja. Proces može trajati od dva produce pet sati u zavisnosti od veličine područja tretmana, a može potrajati i više od jedne sesije da biste dobili tačnu pokrivenost koju želite.

Potencijalni neželjeni efekti

Ako ste skloni keloidima — koje možda bolje poznajete po iritaciji pirsinga — mikropigmentacija vlasišta nije najbolja opcija. Ovaj tretman se takođe ne preporučuje ako ste trudni, dojite ili uzimate bilo koji lek za razređivanje krvi.

Takođe bi trebalo da uzmete u obzir zdravlje vaše kože glave. To može pogoršati osnovna stanja kože glave, kao što su psorijaza i seboroični dermatitis.

Nega nakon tretmana

Ne izlažite kožu glave sunčevoj svetlosti najmanje nedelju dana. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom, a kosu nemojte prati prvih nekoliko dana nakon tretmana.

S obzirom na cenu i posvećenost, mikropigmentacija kože glave nije za svakoga. Ako osećate lagano opadanje ili proređivanje kose, možda bi bilo vredno posetiti trihologa ili razmotriti suptilnije tretmane kao što su maske za kosu, suplementi ili minoksidil da biste videli kakve rezultate dobijate.

Ako se i dalje osećate samosvesno da vam se skalp vidi kroz kosu – ili ste frustrirani zbog toga koliko dugo rešenja za rast kose traju – ovo bi bio dobar sledeći korak. Možete otići na tretman ujutru i odmah nakon toga otići na ručak (mada možda izbegavajte koktele tokom dana).

Lepota i zdravljeKateryna Kukota/iStock/getty Images Plus by job of Getty Images

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje

Mikropigmentacija vlasišta: Sve što treba da znate o ovoj proceduri