Preminula je Vivienne Westwood: Ovo su njeni najpoznatiji dizajnovi

od strane | dec 30, 2022 | Lifestyle | 0 Komentara

Vivienne Westwood

Sinoć preminula je Vivienne Westwood, čuvena britanska dizajnerka. A evo kako je uticala na svet mode tokom proteklih decenija.

Britanska modna kreatorka Dame Vivienne Westwood umrla je u četvrtak, 29. decembra u 81. godini.

U saopštenju objavljenom na Twiteru, njena modna kuća je objavila da je  dizajnerka preminula mirno, okružena svojom porodicom, u južnom Londonu.

U velikoj meri odgovorna je za uvođenje moderne pank i new wave mode u mejnstrim svet, njen uticaj na modu će zauvek živeti kroz njene dizajne.

Dok se na društvenim mrežama odaje počast ovoj modnoj legendi, mnogi su se prisetili nekih od njenih najneverovatnijih dizajnova i kultnih odevnih predmeta.

Preminula je Vivienne Westwood- evo po čemu ćemo je pamtiti

Technology Intercourse Pistolsa

Pre nego što je postojao punk i pre nego što su nastali Intercourse Pistols, postojali su Westwood i McLaren. Nakon što je pokrenuo „Let It Rock“ u jednom od najistaknutijih modnih centara Londona, Kings Boulevard, Malcolm McLaren je nastavio da upravlja bendom koji je tada bio u usponu, a Vivienne je iskoristila priliku da ih obuče u svoj oštar dekonstruisani izgled.

Od njenih odela sa tartan uzorkom, pocepanih modela koji su oponašali nervoznu ličnost benda, attain njenog pronalaska kompleta „ludačke košulje“, Westwoodova je nastavila da pomera granice mode i kulture, koristeći Intercourse Pistols kao svoj bilbord attain slave.

90-te

„Portratit“ kolekcija devedesetih okrenula je mnoge glave u modnom svetu, a korset inspirisan 18. vekom je ostao upamćen.

Naglasila je erotsku snagu forme, ali je koristila modernije, fleksibilnije materijale kako bi poboljšala udobnost.

1994 – „Cafe Society“

Za reviju ovoga puta, Viviene se opredelila za dekadentnu i pozorišnu atmosferu.Manekenke napudranih lica i ružičastih usana mrzovoljno su se kretale, ližući sladoled i namigujući jedna drugoj.

Visoka stopa erotike iznervirala je medije i odvukla pažnju sa mikro heklanih bikinija, raskošnih i obimnih večernjih haljina i košulja sa mašnama. Kate Moss sa golim grudima, veoma kratkom mini suknjom i sladoledom u ruci bila je kultna.

On Liberty- 1994-1995 Vivienne Westwood

Westwoodova je nastavila svoje istraživanje istorije i seksualnosti, dodajući mnogo tartana, inspiraciju iz konjičke odeće i britanskog humora.

On Liberty se smatra nekom vrstom embrionalne verzije kolekcije „Comme des Garcons“.

Početak milenijuma

Viviene se vraća istorijskim slikama koje najviše voli i prerađuje ih za novi milenijum. Dizajnerka reinterpretira, među mnogim predmetima predstavljenim u Anglofiliji, zgužvanu svilenu haljinu Madame de Pompadour na slici Fransoa Bušea, jednog od njenih omiljenih umetnika. Asimetrični krojevi, ukus za ekscentričnost, umetnost i istorija oživljavaju ovde kao iu svakoj drugoj kolekciji Dame Viv.

Vivienne Westwood- 2005 i Propaganda

Vivienne Westwood je uvek koristila modu da ospori verbalize kvo. Tokom 2000-ih, veliki deo njenog aktivizma odnosio se na klimatske promene i propagandu, jedna je od kolekcija koje britanska dizajnerka smatra među najpolitičnijim.

U stvari, zajedno sa uvek prisutnim istorijskim uticajima, dekonstruisani korseti i suknje, kaputi inspirisani vojskom, slojevitost i slogani čine predmete posebnim.

Unisex- Time to behave

Proglašeni izvori inspiracije za kolekciju su „pastiri i Sumerani“, ali, zaista, rezultat je svojevrsna refleksija na uniseks modu i inkluziju.

Na pisti vidimo naizmenično krojena odela, androgine izglede, hula suknje, šiške, pelerine sa kapuljačom i duge haljine sa cvetom.

I još nekoliko dizajnova vrednih pažnje

Sećate se venčanice Vivienne Westwood koju je nosila Carrie Bradshaw kada ju je gospodin Tall ostavio pred oltarom? Ona kojoj ste se divili izdaleka, ali ste potajno mislili: „Ona je jedina žena na svetu koja to može da izvede?“

Rihanna je na modnoj reviji „Lady Secret“ izvodila pesmu „Diamonds “ 2012. noseći Westwood custom made haljinu.

Rihanna performed “Diamonds” in custom Vivienne Westwood at the 2012 Victoria Secret vogue demonstrate. pic.twitter.com/FMG4vzwoSb

— Brooklyn White-Grier (@brooklynrwhite) December 29, 2022

Nije tajna da je Madonna obožavala dizajnove Vivienne, a sve je počelo osamdesetih.

Moderno doba

Baš zbog toga što je Vivienne decenijama u svetu mode, išla je u korak s vremenom (često i ispred vremena). Stoga ne čudi što su njene dizajnove nosile i mlađe zvezde.

Adele se za snimanje spota za pesmu „Oh My God“ odlučila na luksuznu crvenu haljinu u izvedbi Westwoodove.

Dua Lipa je takođe uživala u njenim neobičnim dizajnovima.

Harry Kinds

Zendaya

Elle Fanning

Kim Kardashian 

Blake Packed with life

lepotaizdravlje.rsIan Gavan / Stringer by Gettz ENtertainment

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje