Skin icing (zaleđivanje kože) je sve popularniji trend! Evo kako da ga isprobate, uz pomoć našeg detaljnog vodiča!

od strane | mar 17, 2023 | Lifestyle | 0 Komentara

skin icing

Skin icing odnosno zaleđivanje kože možda zvuči zastrašujuće, ali ipak savetujemo da date šansu ovom tretmanu lepote…

Ovaj tretman nege kože koristi se u banjama i tretmanima već nekoliko godina i iz više razloga, uključujući krioterapiju (tretmani hladnim temperaturama), za uništavanje masnih ćelija (cool sculpting) i za uklanjanje paučinastih vena (preko Crio 6 , nove metode skleroterapije). I, to je takođe već dugo redovna praksa u rutini nege kože Korejki — koje su, naravno, poznate po svojim detaljnim ritualima lepote.

Zaleđivanje kože je tretman krioterapije u kome se koža nekoliko minuta izlaže ekstremno niskim temperaturama. Navodno ima različite prednosti za negu kože, uključujući umirenje crvenila, piling i kontrola fleka.

Najosnovniji oblik zaleđivanja kože je korišćenje kockice leda za smanjenje podočnjaka ili natečenosti lica. To je dugo bila osnovni tretman za negu kože (svi smo ranije koristili rashlađenu kašiku ili kriške krastavca na očima, zar ne?). Kada se led nanese na kožu, izaziva izbijanje krvi na površinu (zamislite onaj ružičasti sjaj koji dobijete nakon žustre zimske šetnje), što umiruje i zateže kožu. Takođe poznat kao ledeni tretman lica, zaleđena kože je tretman krioterapije gde se ispareni azot koristi za hlađenje kože lica, vlasišta i područja kože vrata.

Led je dugo bio tajna čiste kože i zdravog sjaja. Rečeno je da je ruska carica Katarina Velika svakog jutra stavljala kockice leda na svoje lice, vrat i dekolte kako bi svojoj koži dala blistav izgled. Dok skupi tretmani za lice i komplikovani alati za negu kože imaju svoje mesto, ponekad su najjednostavniji trikovi klasika s razlogom.


Prednosti zaleđivanja kože

Smanjuje upalu: Razmislite o tome kada imate povredu ili otok na telu i vaš lekar vam kaže da ga hladite — to je isti koncept, ali sada ga koristimo u estetske svrhe. Mnogi ljudi koji pate od upalnih stanja kože kao što su akne i rozacea mogu imati koristi od hladne terapije zbog njene sposobnosti da smanji upalu, što je ključni pokretač oba stanja.

Smanjuje veličinu pora: Zaleđivanje kože minimizira pojavu proširenih pora i može pomoći da se otčepe pore koje izgledaju veće zbog ostataka i viška sebuma. Skin icing tonizira lice, čineći da vaša koža (i podloga) izgledaju glatkije.

Eksfolira kožu: Kriofacijal može pomoći da se ukloni spoljašnji sloj mrtvih ćelija kože i stimuliše nove ispod da rastu u ravnomernijoj, glatkijoj distribuciji.

Smiruje fleke: Led može pomoći u smanjenju otoka i crvenila bubuljica, a takođe može umiriti iritiranu kožu. I pošto otečena koža otežava lokalnim kremama da dođu do bakterija unutar pora, glazura zapravo može pomoći da antibakterijski agensi i lokalni antibiotici uđu u pore jer se piling.


Kako se pripremiti skin icing?

Da bi se pripremila kožu za ledeni tretman lica, preporučuje se nežno čišćenje kože i nanošenje hidratantne kreme kako bi se zaštitila barijera kože. Takođe je najbolje da izbegavate izlaganje suncu pre nego što tretirate kožu kako biste izbegli opekotine od sunca i iritacije tokom tretmana. Konačno, postarajte se da, pored kože lica, i valjak bude čist pre upotrebe.

Tečni azot (oko -200 stepeni Celzijusa) isparava (više nije tako hladan) i ispumpava se iz na vašu kožu. Crevo se brzo pomera preko lica i drži dovoljno daleko da ne bi smrznulo-opeklo kožu. I, suprotno onome što možda mislite, profesionalni tretman lica ledom ne izgleda nepodnošljivo hladno. Oseća se više kao hladan mlaz vazduha, ali će se osećati hladnije kako tretman napreduje. Tretman obično traje oko 10 minuta.

Potencijalni neželjeni efekti zaleđivanja kože

Krioterapija može prouzrokovati više štete nego koristi ako se ne uradi kako treba. Važno je da to uradi dobro obučen stručnjak kako bi se izbegli mogući rizici kao što su opekotine, promrzline i oštećenje nerava. Takođe je sigurnije za bleđu kožu, jer može izazvati promenu boje kod onih sa tamnijom kožom ili preplanulom kožom. Iako je bezbedno za većinu tipova kože, važno je da budete oprezni ako imate osetljivu kožu ili kožu koja reaguje na promene temperature (na primer, neka koža sklona rozacei i hladna urtikarija).

Nega kože nakon skin icinga

Klonite se pilinga i drugih aktivnih sastojaka koji bi potencijalno mogli da budu iritantni (mislite: retinoidi ili benzoil peroksid), i umesto toga, držite se nežnih sredstava za čišćenje i tople vode. Na kraju, kao i uvek, nanesite SPF od najmanje 30 ako ste napolju.

Lepota i zdravljechesterf/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Najnovije na portalu Marie Claire

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje