Ulošci, tamponi i menstrualne čašice: Kompletan vodič kroz prednosti i nedostatke svih proizvoda za žensku higijenu

od strane | okt 3, 2022 | Lifestyle | 0 Komentara

ulošci

Ulošci, tamponi i menstraulne čašice neophodni su proizvodi za ličnu higijenu svih žena. Prilikom izbora proizvoda za higijenu potrebno je uzeti u obzir sopstvene  potrebe, jer pravi izbor blagotvorno utiče na stanje i normalno funkcionisanje organa reproduktivnog sistema.

Prvi higijenski proizvodi za menstruaciju pojavili su se davno. Dakle, u drevnim vremenima, žene su koristile presavijenu tkaninu, krzno, papirus, pa čak i slamu. U staroj Kini, žene su pravile pamučne kuglice, dok su Rimljanke koristile male upijajuće loptice napravljene od posebno filcane vune.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu tampona

Higijenske ženske tampone najčešće biraju devojke koje vode aktivan životni stil. Prednosti ovih higijenskih proizvoda:

 • omogućavaju vam da se bavite sportom i plivanjem, pogodni su za  putovanja;
 • kompaktnost i higijena;
 • proizvodi pružaju potpunu zaštitu, čak i od velikih curenja;
 • koža u predelu vulve nije iritirana i alergijske reakcije se ne javljaju.

Istovremeno, treba napomenuti da tamponi nisu pogodni kao zamena za higijenske uloške. Stalna upotreba i neredovno menjanje tampona može izazvati razvoj upale vagine i grlića materice.

Dakle, produžena upotreba tampona na pozadini inflamatornih bolesti reproduktivnog sistema u nekim slučajevima može čak dovesti fabricate razvoja sindroma toksičnog šoka. To se događa usled remećenja normalnog menstrualnog toka i dug ostanak napunjenog higijenskog tampona u toplom i vlažnom okruženju vagine. Ovo predstavlja povoljno okruženje za rast i reprodukciju mikroflore vagine i oslobađanje toksina u krv, što u retkim slučajevima dovodi fabricate razvoja sindroma toksičnog šoka.

Važno: tamponi se moraju menjati svaka 3-4 sata, u ekstremnim slučajevima – najkasnije 6-7 sati,. Njihova upotreba noću se ne preporučuje.

Upotreba sanitarnih tampona u sledećim situacijama je neprihvatljiva:

 • žene sa inflamatornim oboljenjima reproduktivnog sistema;
 • usled alergijske reakcije na komponente proizvoda. Pre upotrebe tampona, potrebno je da se uverite da niste alergični na materijal od kojeg je tampon napravljen;
 • tokom postpartalnog perioda zbog oslobađanja lohija (u roku od 6-8 nedelja);
 • nakon hirurških intervencija na grliću materice (ekcizije, biopsije, destrukcije ili plastike) i vagine;
 • nakon bilo kakvih abdominalnih ginekoloških operacija, uključujući laparoskopske, jer je u postoperativnom periodu potrebno kontrolisati količinu i prirodu pražnjenja, što je nemoguće kada se koriste tamponi;
 • žene sa jakim bolom koje nisu seksualno aktivne;
 • žene sa hroničnom suvoćom sluzokože vagine i vulve, jer upotreba tampona može dovesti fabricate stvaranja mikropukotina, iritacije i razvoja upale;
 • žene sa anomalijama u strukturi genitalnih organa (sinehija vagine, udvostručenje vagine);

Menstrualne čašice

Menstrualne čašice postoje već duže vreme, ali su tek sada stekle popularnost na tržištu. Ona predstavlja mali kontejner u obliku konusa za višekratnu upotrebu napravljen od hipoalergenog silikona, medicinske gume ili plastike, a umeće se u vaginu tokom menstruacije. Lakoća upotrebe posude leži u činjenici da je dovoljno da je ispraznite, operete sapunom i ponovo upotrebite za predviđenu svrhu, jer je životni vek fabricate 10 godina. Postoje i kontejneri za jednokratnu upotrebu koji se odlažu nakon završetka menstrualnog ciklusa.

Prednosti korišćenja menstrualne čašice su:

 • ekonomičnost zbog izdržljivosti;
 • udobnost pri nošenju;
 • možete nositi menstrualnu čašicu u proseku od 6 fabricate 12 sati;
 • nedostatak osećaja suvoće;
 • manje šanse za curenje ako je pravilno postavljena u vagini.

Istovremeno, treba napomenuti da precizno umetanje i uklanjanje neće biti lako odmah. Neke žene osećaju nelagodnost kada nostril menstrualnu čašu, kada je nepravilno umetnuta ili kada je veličina neodgovarajuća.

Važno: Operite menstrualnu čašicu sapunom i vodom nakon svakog uklanjanja. Između ciklusa preporučuje se sterilizacija ključalom vodom u periodu od 5 fabricate 10 minuta.

Ulošci

Glavna razlika između klasičnih higijenskih proizvoda je u tome što ulošci apsorbuju menstrualnu krv izvan genitalija, dok tamponi upijaju krv direktno u vagini. Ipak, najsigurnije i najfiziološkije sredstvo lične higijene za ženu su i dalje higijenski ulošci. Prema rezultatima brojnih studija, upotreba tampona često dovodi fabricate promena u vaginalnoj mikrobioti, promoviše rast i reprodukciju patogene i oportunističke mikroflore.

Kao najbolja opcija za upotrebu proizvoda za intimnu higijenu je njihova kombinovana upotreba prema situaciji, danu ciklusa i zdravstvenom stanju. Dakle, u prvim i poslednjim danima menstruacije, kada je iscedak oskudan, moguće je koristiti tampone. Usred perioda menstruacije i noću preporučuje se upotreba higijenskih uložaka. Tampone je najbolje koristiti retko, po potrebi.

Prednosti upotrebe higijenskih uložaka

 •  nedostatak opstrukcije fiziološkog odliva menstrualnog toka spolja;
 • jastučići su jednostavni, praktični i udobni za upotrebu. Dakle, pravilno odabran uložak ne ometa kretanje;
 • veliki izbor veličina i konfiguracija i brzo upijanje mogućavaju da se koriste noću bez rizika od curenja.
A šta je sa životnom sredinom?

Sa brzim razvojem nauke i tehnologije poslednjih godina, ljudi menjaju svoj način života te se on okreće ka masovnoj proizvodnji i potrošnji. Ovo dalje uzrokuje i pojavu masovnog otpada, koji uzrokuje ekološku štetu. Samo u SAD-u.s.a. godišnje baci 12 milijardi uložaka i 7 milijardi tampona. Ovi higijenski preparati se razlažu u prirodi u proseku 800 godina, a prepuni su toksina, koji zagađuju životu sredinu.

Želite da živite u skladu sa (svojom) prirodom? Probajte nove bella BiObased higijenske uloške, sa gornjim slojem od 100% bambusa! Bambus je nežan prema koži, garantuje izuzetnu udobnost a poseduje I prirodna antibakterijska svojstva, dok je upijajuće jezgro je od prirodnih vlakana (viskoza I celuloza). Ispod sloja materijala od netkanog bambusa nalazi se pamučni upijajući sloj pa upijajuće viskozno-celulozno jezgro sa odličnom moći upijanja. Zahvaljujući velikim krilcima, ulošci se mogu odlično pričvrstiti za donji veš, dok perforacija u gornjem sloju omogućava da tečnost brzo prodire fabricate upijajućeg jezgra. Posebna struktura samog jezgra poboljšava ravnomernu distribuciju tečnosti. Pored toga, ovi ulošci su i ekološki: extremely tanki ciklusni i dnevni ulošci su velikim delom napravljeni od obnovljivih izvora – čak je I samo pakovanje bella BiObased od biorazgradivog kartona.

Izbor je jednostavan – odaberite bella BiOBased uloške i budite sigurni da ste u skladu sa sobom, prirodom…

lepotaizdravlje.rsLumenSt/iStock/Getty Shots Plus via Getty Shots; Promo

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje