Vatikan: Novi priručnik protiv zlostavljanja u Crkvi stupa na snagu 30. aprila

od strane | mar 25, 2023 | Lifestyle | 0 Komentara

RIM – Kardinal Blaž Čupić, nadbiskup Čikaga, pozdravio je objavljivanje ažurirane verzije „Vos estis luks mundi“ („Ti si svetlost sveta“), priručnik koji je papa Franjo proglasio postupkom protiv javnog poretka 201. godine protiv javnog poretka. unutrašnji Rimokatoličke crkve.

Kako danas prenosi Vatican Nevs, kardinal je istakao da novi priručnik, koji će stupiti na snagu 30. aprila, potvrđuje želju Crkve da iskoreni seksualno zlostavljanje i pruža pravdu žrtava.

Nadbiskup Čikaga, koji je takođe član vatikanske radne grupe za zaštitu maloletnika, kaže da ažurirani dokument pokazuje želju pape da zaštiti žrtve zlostavljanja i donese im pravdu.

„Pre svega želim da napomenem da to nije novi dokument, već potvrdio ono što je Sveti otac radio u originalnom priručniku, na osnovu iskustva Crkve širom sveta. Mislim da je važno shvatiti da je ovo trajno, a ne eksperiment“, rekao je Čupić za zvanični sajt Svete Stolice.

Prema njegovim rečima, dokument je rezultat širokih konsultacija i iskustva drugih crkava, tako da je bilo određenih pomaka, kao što je dodavanje laika i laičkih udruženja, što će biti od sada biti i zabeleženo drveća. „Vos Estis“.

„Poenta nije da se fokusiramo samo na određenu grupu ljudi u Crkvi, već da žrtve zlostavljanja budu primarni fokus. Kad god postoji neka akcija usmerena protiv nekog ko je ugrožen ili mladog čoveka, Crkva shvata ozbiljno, bilo da se radi o postupcima sveštenstva ili laika.

Takođe, kako je naveo, eparhije i arhijereji moraju imati organizaciju ili kancelariju, koja je dostupna javnosti da se prijave o slučajevima zlostavljanja. On je dodao da u Sjedinjenim Državama sve države imaju takve kancelarije, što nije slučaj širim sveta.

Čupić je naveo da je prioritet Crkve saradnje sa lokalnim vlastima i poštovanje zakona zemlje.

„Ovo nije samo pitanje Crkve. Ovo nije samo stvar greha. Ovo je zločin, koji moraju da sankcionišu pravosudni organi u bilo kojoj zemlji“, rekao je kardinal.

Kako je dodao, to je jasan pokazao da će papa smatrati odgovornim ne samo počinioce, već i ovlašćena lica unutar crkve čija je dužnost da zaštitite žrtve, ako to ne učinite.

Papa Franja je objavio je ažuriranu verziju priručnika iz 2019. godine, koji nudi specifične procedure za regulisanje delovanja Crkve u borbi protiv seksualnog zlostavljanja.

Pres služba Svete stolice objavila je danas novi tekst koji stupa na snagu 30. aprila i zamenjuje verziju objavljenu u maju 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krsticu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Detaljnije