Zapečene posne punjene parike: Sito i zdravo jelo

od strane | mar 28, 2024 | Lifestyle | 0 Komentara

Zapečene posne punjene paprike su bezmesno, zdravo i jeftino jelo

Zapečene punjene paprike u vreme posta apsolutno mogu da zamene mesni obrok. Site su, kalorične i ukusne.

Koliko su paprike zdrave?

Izuzetno! Naročito ako se spremaju sa malo ulja, kao u ovom receptu. 100 g sveže crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama belančevine, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana. Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamin B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamin K, mangana i magnezijuma. Šta je zrela paprika, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoid likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Kako se prave zapečene posne punjene paprike?

Sastojci:

10 paprika (može i suvih)
200 gr kuvanog pirinča
1 praziluk
veza blitve
1 veća šargarepa
2 kašike ajvara
100 ml kuvanog paradajza
2 paradajza ili krompira
biber
4 čena belog luka
ulje

Priprema:

  1. Na ulju propržiti seckan praziluk pa dodati rendanu šargarepu.
  2. Blitvu obariti pa iseckati
  3.  Pirinač skuvati, ali ne sasvim, da omekša
  4. U pržen praziluk dodati obaren pirinač, iseckanu blitvu, ajvar, seckan beli luk, biber i so pa sve izjednačiti.
  5. Paprike oprati, izvaditi semenke pa napuniti. Paradajz ili krompir iseći na tanje kriške i zatvarati paprike.
  6. Pleh obložiti pek papirom malo pouljiti i poređati paprike. Sipati kuvan paradajz preko njih i ulje.
  7. Peći na 200 stepeni C 50-60 min. Služiti tople.

Prijatno!

Video recept za zapečene posne punjene paprike

zefirchik06/istock/gettyimages

Opširnije

Izvor: Lepota i zdravlje