Zašto je seksualno samopoštovanje važno?

od strane | mar 31, 2023 | Lifestyle | 0 Komentara

Seksualno samopoštovanje

Seksualno samopoštovanje je ključ za zdrav i srećan (seksualni) život. Sumnja u sebi sprečava ne samo izgradnju odnosa sa drugim ili napredovanje na lestvici karijere, već utiče i na vođenje bogatog intimnog života. Pad u ambis tokom seksa je siguran znak da je vreme da se nešto promeni.

Ljubav prema sebi, poverenje u svoje veštine, zadovoljstvo svojim izgledom su sve komponente zdravog samopoštovanja. Njena ništa manje važna komponenta je seksualna emancipacija, kada osoba razume kako da ugodi sebi i svom partneru, a da se ne crveni i ne stidi.

Ovo su osećanja koja imate kada vidite svoje telo i nivo samopouzdanja dok ste u interakciji sa partnerom. To je ono što unosite u seks i veze, i emocionalno i fizički. Naravno, nivo seksualnog samopoštovanja varira od osobe do osobe i ne može svako biti zadovoljan time. To je zato što sumnja u sebe u intimnom smislu ponekad značajno umanjuje kvalitet seksualnog života. Na primer, osoba se može gurnuti do određenih granica, ignorisati svoje preferencije i zadovoljiti se intimnošću sa prvim osobom koja joj posveti pažnju.

Formiranje seksualnog samopoštovanja počinje u ranom detinjstvu i direktno je povezano sa stilom domaćinstva. Ako je dete odraslo u religioznoj porodici ili u kojoj je tema seksa bila tabu, verovatno će u svesnom dobu imati problema sa intimnošću. Ipak, intimno samopouzdanje je sasvim moguće nadograditi – vredi se osloboditi lažnih stavova preduzećem konkretnih koraka.

Počnite sa samoljubljem

Nezadovoljstvo sopstvenim telom često je uzrok ukočenosti u krevetu, kada žena pokušava da sakrije svaki nedostatak figure ili čak traži od partnera da ugasi svetlo. Kao rezultat toga, tokom intimnosti, ona ne uživa, već razmišlja o tome kako da se pojavi u jakom svetlu pred svojim ljubavnikom.

Vredi da se rešite ovoga: morate početi sa svešću o sopstvenoj vrednosti i vlasti. Stalna samokritika samo oduzima snagu, umesto toga pokušajte da počnete da hvalite sebe, a pozitivne promene neće dugo trajati.

Oslobodite se anksioznih misli tokom seksa

U procesu intimnosti, neke žene mogu da brinu o tome koliko njihov partner trenutno uživa u njima. Međutim, takva anksioznost vas vezuje i ne dozvoljava vam da uživate u seksu.

Postoji dva načina za rešavanje ovog problema: sami i uz pomoć partnera. Za početak, vredi shvatiti da je mužarac u istom pravcu sa vama po sopstvenoj volji, što znači da se zaista oseća dobro i da ste mu privlačni. Ako vam ovaj metod nije pomogao da se osećate samopouzdanije, potrebno je da iskreno komunicirate sa ljubavnikom, razgovarate o svojim iskustvima i dobijete potvrdu.

Seksualno samopoštovanje i začarani krug

Strah da će vaš partner odbaciti više u predelu stomaka ili da je bivši bio opušteniji u krevetu otežava uživanje u seksu. Nedostatak orgazma na kraju dovodi do vaše veće sumnje u sebe i vodi devojku da pomisli da nešto nije u redu sa njom.

Problem je u tome što vas uznemirene misli čine nervoznim i nesigurnim i sprečavaju vas da uživate u trenutku. Stručnjaci savetuju da se trudite da se opustite postepeno, koncentrišući se na svoja osećanja, a ne na iskustva.

Probajte seks igračke

Jedan od načina da povećate svoje seksualno samopoštovanje je da naučite više o svom telu i razumete šta vam tačno pruža zadovoljstvo. To možete učiniti uz pomoć igračke za odraslekoje možete koristiti sami za istraživanje društvenih osećanja i zajedno sa partnerom za raznovrstan seksualni život.

Lepota i zdravljePeopleImages/iStock/Getti Images Plus preko Getti Images

Najnovije na portalu Marie Claire

Detaljnije