in

PRVA FOTOGRAFIJA JOSIPA BROZA TITA: Danas je čuva kao dragocenost penzioner (85)

Foto: Arhivska fotografija

Josip Broz Tito bio je često slikan, ali je malo poznata zanimljiva činjenica da je njegova najstarija fotografija slikana u Kamniku u Sloveniji i da je danas kao najveću dragocenost čuva penzioner Viktor Šubić (85).

10 STVARI KOJE NISTE UČILI U ŠKOLI: Istorijske činjenice koje će vas iznenaditi (VIDEO)

Na poleđini ove fotografije zapisan je datum 4. maj 1911. dok u Titovoj biografiji stoji podatak da se te godine zaposlio u fabrici “Titan”, u Kamniku.

Printskrin: Youtube/YU O Laki
Printskrin: Youtube/YU O Laki

Prema rečima Viktora Šubica, koji je skoro dve godine stanova sa Josipom Brozom u istoj zgradi, fotografiju je snimio Čeh po imenu Jinčik, zaposlen u ovoj fabrici kao alatničar.

Slika je nastala za vreme podnevne pauze, kada su se u dvorištu okupili radnici kako bi imali uspomenu na fabriku koja je tonula u stečaj.

6 STVARI KOJE NISTE ZNALI O SEMAFORU: Prvi je postavljen u LONDONU u vremenu kad nije bilo saobraćaja!

Po dolasku u Kamnik, Josip se brzo sprijateljio sa svima, ali tek što je sastavio godinu dana rada u fabrici, ona je pala pod stečaj.

Tito i Vinston Čerčil
Tito i Vinston Čerčil Printskrin: Youtube/YU O Laki

Šubic kaže da je o svom drugu Josipu ponovo nešto čuo tek početkom 1942.

Vest ostatku nekadašnje družine o tome da kamarad Joža vodi jugoslovenske partizane doneo je Valter Tvrdi, jedan od mladića sa slike, ali Šubic nije odmah poverovao da je to isti čovek, piše Yugopapir, a prenosi Telegraf.

PRAVI TARZAN IZ VIJETNAMSKE DŽUNGLE: Poslastica su mu pacovi i NE ZNA da je 21. vek (FOTO) (VIDEO)

Posle oslobođenja, Tvrdi je našao zajedničku fotografiju i predložio drugovima da je pošalju Titu kao rođendanski poklon, a u propatnom pismu pitali su ga da li se seća prošlih vremena.

Printskrin: Youtube/YU O Laki
Printskrin: Youtube/YU O Laki

“To je Kamnik, na slici sam takođe i ja”, odgovorio je odmah Tito, pitajući kako su Tvrdi, Čebulj, Šubic i Potokar, i kako žive, a na kraju pisma je obećao da će ih posetiti.

Kao i uvek, obećanje je i ispunio: 8. avgusta 1952. došao je u Kamnik.

U dvorištu “Titana” govorio je radnicima, a zatim zagrlio Valtera Šubica.

Printskrin: Youtube/YU O Laki
Printskrin: Youtube/YU O Laki

“Šubic, ti si već u penziji, a vidiš, ja još radim!”, našalio se drug Tito.

Šubic je tada, ne poštujući protokol, pozvao svog starog kamarafa Jožu u kuću, u Kovinarskoj cesti, da se podsete na dom u kom su zajedno momkovali.

(Piplmetar.rs)

Loading...