Klub poslanika nacionalnih manjina odlučio da podrži kandidata HDZ za predsednika Sabora

od strane | apr 26, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je večeras da je Klub poslanika nacionalnih manjina odlučio da podrži Gordana Jandrokovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za predsednika Sabora.

On je to izjavio za RTL televiziju posle sastanka osam manjinskih poslanika, među kojima su tri srpska iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Time je, kako je prenela agencija Hina, otpala mogućnost da manjinci podrže koaliciju opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

U Hrvatskoj na parlamentarnim izborima, 17. aprila, nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata, 76, da samostalno formira novu većinu i vladu.

Najviše glasova osvojila je vladajuća HDZ, 61. Drugoplasirana sa 42 mandata je koalicija levog centra okupljena oko SDP.

Obe stranke vode razgovore o formiranju parlamentarne većine.

U toku su pregovori HDZ-a s desničarskim Domovinskim pokretom (DP) koji je osvojio 14 mandata, ali je jedan budući poslanik već najavio da neće koaliciju s HDZ. DP je nekoliko puta rekao da neće u vladu sa SDSS, strankom koja je dosad bila deo vlade premijera Andreja Plenkovića, predsednika HDZ.

U Sabor je ušla i desna stranka Most sa 11 mandata, iz koje su isticali da neće s HDZ, ali ni sa zeleno-levom strankom Možemo koja ima deset mandata i podržava SDP.

U Sabor su još ušle i tri manje liberalne političke opcije, regionalni Istarski demokratski sabor I Nezavisna platforma Sever sa po dva mandata I koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom. One su najavile da će podržati SDP.

Ustavni sud Hrvatske je krajem prošle sedmice objavio da aktuelni predsednik i premijerski kandidat SDP Zoran Milanović ne može da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku.

Milanović je izjavio da uslov SDP u pregovorima s drugim stranakama nije da on bude mandatar, a kasnije je i SDP objavio da odustaje od Milanovića kao mandatara.

Predsednik Hrvatske saziva prvu sednicu Sabora najkasnije 20 dana od objave zvaničnih rezultata izbora. Očekuje se da će konačni rezultati biti saopšteni početkom iduće sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs