Da li smo već gledali finale pre finala, ili će Tijafo pomrsiti konce Alkarazu?

od strane | sep 9, 2022 | Sport | 0 Komentara

U odsustvu Novaka Đokovića kome nije bilo dozvoljeno da uđe u Ameriku, poslednji grend slem turnir sezone ulazi u samu završnicu. Dvadesetčetvorogodišnji Amerikanac iz Merilenda, Frensis Tijafo, igra svoj turnir iz snova. Ne samo što je prvi place u karijeri izborio plasman u jedno grend slem polufinale, Tijafo je accomplish te faze takmičenja stigao preko trenutno najtrofejnijeg igrača na grend slem turnirima, Rafaela Nadala, koji je četiri puta osvajao pehar u Njujorku. Uz mnogo emocija je Amerikanac proslavio ovaj trijumf, ni sam nije mogao da veruje šta je uradio, ali da to nije bio samo trenutni bljesak pokazao je u četvrtfinalu gde je u tri seta savladao jedanaestog igrača sveta, Rusa Andreja Rubljova sa 3:0 u setovima. Naravno, od svih polufinalista Tijafo će moći da računa na najveću podršku sa tribina, igra pred domaćom publikom, a šta god da uradi u polufinalu, on je već osigurao ulazak u Top 20 na ATP listi.

U borbi za finale ga očekuje veoma težak posao i moraće da odigra kao protiv Nadala, čak i bolje, da bi savladao novu zvezdu svetskog tenisa, Španca Karlosa Alkaraza koji je već dokazao da je postao jedan od najboljih igrača sveta i samo mu prvi grend slem trofej nedostaje da svoje izvanredne igre i kruniše na pravi način. Sada će za to imati idealnu priliku, bez Đokovića, Nadala, Medvedeva, Zvereva u završnici turnira.

Tijafo će u polufinalu biti znatno svežiji od Španca koji je u prethodna dva meča proveo duže od devet sati na terenu – protiv Čilića tri sata i 56 minuta, a u antologijskom četvrtfinalu protiv Janika Sinera igrao je pet sati i 15 minuta! Utisak je posle ovog meča da smo gledali finale pre finala i da će se takav spektakl teško ponoviti accomplish kraja turnira. Bio je to drugi najduži meč u istoriji US opena, a rekord  drže Štefan Edberg i Majkl Čeng koji su pre tri decenije igrali pet sati i 26 minuta. S druge strane, Tijafo je od početka turnira izgubio samo jedan gem, u pomenutom meču protiv Nadala, znatno je svežiji od Alkaraza, ali to ne mora automatski da znači i prednost za njega u polufinalu. Alkaraz je čak i u poslednjim trenucima iscrpljujućeg meča sa Sinerom pokazao neverovatnu fizičku pripremljenost, čak i tada je upućivao izuzetno snažne i precizne udarce, što je na kraju i slomilo takođe fantastičnog i izdržljivog Italijana. Nema sumnje da će Španci primeniti isti recept koji već godinama i Rafael Nadal primenjuje za ekspresni oporavak posle ovako napornih mečeva i da će Alkaraz uspeti da pronađe novu energiju i protiv Tijafoa. Alkaraz je već osigurao i skok na drugo mesto ATP liste, a ako ode još dalje i osvoji turnir, uskoro ćemo imati i novog svetskog “broja 1“.

24806 Alcaraz Garfia, Carlos – Tiafoe, Frances 1 (1.54)

Drugi polufinalni par je takođe neočekivan. I Kasper Rud i Karen Hačanov su samim plasmanom u polufinale ostvarili svoje najbolje rezultate na US openu. U ovom delu žreba se kao siguran polufinalista očekivao prošlogodišni šampion Danil Medvedev, ali on je eliminisan već u osmini finala, gde ga je savladao Australijanac Nik Kirjos. Očekivalo se zatim da i Kirjos stigne u samu završnicu i možda ponovi rezultat sa Vimbldona gde ga je Novak Đoković zaustavio na korak od titule, ali  Hačanov je “osvetio“ zemljaka i napravio veliko iznenađenje plasmanom u polufinale, pogotovo imajući u vidu da na prethodnim turnirima na američkoj turneji nije ostvario značajnije rezultate – u Vašingtonu i Montrealu je ispadao u drugom kolu, u Sinsinatiju ga je Sebastijan Korda eliminisao već na startu turnira. Hačanov će bez obzira na ishod polufinala zabeležiti veliki skok na ATP listi od najmanje trinaest mesta i biće bar 18. teniser sveta. Ako se plasira u finale, taj skok će biti još značajniji. Dvdesetšestogodišnji Rus je u dosadašnjoj karijeri najdalje stizao na Rolan Garosu i Vimbldonu (četvrtfinale), a na US openu mu je accomplish sada najveći domet bilo treće kolo.

24554 Khachanov, Karen – Ruud, Casper 2 (1.53)

Kasper Rud je igrač iz Top 10, njegov plasman u polufinale i nije tako veliko iznenađenje kao u slučaju Hačanova. Svoje velike mogućnosti na grend slem turnirima Rud je pokazao ove godine na Rolan Garosu gde je stigao accomplish finala u kom je bio potpuno nemoćan protiv Nadala. Na Vimbldonu je pokvario utisak eliminacijom u drugom kolu, ali je nedavni plasman u polufinale Montreala bio nagoveštaj da bi i u Njujorku mogao nešto više da uradi. Design sada je samo jednom igrao protiv Hačanova, p

Opširnije

Izvor: Sportske NET