Francuzi igraju za opstanak, Hrvati i Danci igraju za završni turnir!

od strane | sep 22, 2022 | Sport | 0 Komentara

Ova fudbalska nedelja u Evropi rezervisana je za reprezentativne utakmice. Igraće se dva finalna kola u svim divizijama UEFA Lige nacije, nakon čega ćemo znati ko iz A divizije ide na završni turnir za šampiona, a ko ispada u nižu B diviziju.

U ostalim divizijama znaće se ko napreduje, a ko ispada.

Sistem takmičenja je takav da samo prvo mesto u grupi donosi napredovanje ili plazman na završni turnir, u slučaju A divizije, dok poslednje mesto znači ispadanje.

Dueli u Lig naciji biće poslednje provere za učesnike Svetskog prvenstva u Kataru iz Evrope i prilika da selektori reše određene nedoumice, dok će ostale selekcije biti maksimalno fokusirane na ovo takmičenje.

U četvrtak će se odigrati čak deset mečeva u divizijama A, C i D.

U diviziji A igraće se utakmice pretposlednje peto kolo u grupama 1 i 4.

U grupi A1 sastaju se Francuska i Austrija, odnosno Hrvatska i Danska.

Francuska, aktuelni svetski šampion i pobednik Lige nacije, odigrala je veoma loše u prva četiri kola. Nema pobede i poslednji je na tabeli sa samo dva boda. Sada dočekuju Austriju, koja je treća sa četiri boda, i mora da pobedi kako ne bi bila na poziciji da igra u B diviziji u redovnom ciklusu. Karim Benzema, Pol Pogba i Lukas Ernandez neće biti povređeni, ali Didije Dešan ima veoma jak sastav, koji će biti veliki favorit protiv Austrijanaca. Utakmica između ovih ekipa, odigran u Beču pre tri meseca, završena je rezultatom 1:1.

AdmiralBet nudi kvotu od 2,07 na tip 1-1, ako verujete u svetske šampione.

Utakmica između Hrvatske i Danske biće direktna borba za prvo mesto. Danci na ovo gostovanje stižu kao lideri grupe sa devet bodova, dok vicešampioni sveta imaju sedam. Hrvatska je 10. juna pobedila u Kopenhagenu sa 1:0 i upravo na tom susretu birala se za pravo da se izbori za plasman na završni turnir, koji će se igrati tek u junu 2023. godine. Obojica su svakako fokusirani na Svetsko prvenstvo, ali kada već imaju priliku da odu na sajt-for Lige nacija i tamo se bori za trofej, nema sumnje da će u ovom meču dati sve od sebe. Danska je u ogromnoj usponu, koji je prošle godine krenuo na Evropsko prvenstvo, igrajući savršen, moderan i direktan fudbal, dok Hrvatska, predvođen Lukom Modrićem, još nije došao u poslednjoj godini da dođe do svoje reči, još nije došlo do kraja godine. igrao finale Svetskog prvenstva u Rusiji.

U grupi A4 na tabeli su se istakle Holandija sa deset bodova i Belgija sa sedam. Poljska je zaostala sa četiri, a Vels sa samo jednim bodom. Belgija u četvrtak čeka Vels, a Holandija Poljsku. Ako Belgija slavi, onda nas u nedelju u Amsterdamu očekuje direktna bitka za prvo mesto između nje i susedne Holandije.

Poljska bi pobedom protiv Holandije mogla da napravi pometnju u grupi i da se nađe u igri u poslednjem kolu u slučaju formiranja kola. Holandija je bolja ekipa, ali Robert Levandovski i društvo u Varšavi mogu da savladaju i jače reprezentacije od „lala“.

11. juna Holandija i Poljska odigrale su sjajan meč u Roterdamu, koji je završen rezultatom 2:2. Ni Belgija tog dana nije uspela da pobedi Velšane. Duel u Kardifu završen je nerešenim rezultatom 1:1.

Zanimljivost ove grupe je da će sve četiri reprezentacije koje su u našoj igri na Svetskom prvenstvu u Kataru.

U diviziji C, na programu su utakmice petog kola u grupama 1 i 3.

Liga nacija je takvo takmičenje da zbog sistema u ovim nižim rangovima uvek imamo neko selekciju koja drastično skače kvalitetom u odnosu na rivale. U diviziji C, Turska je u ovom ciklusu koja ide u grupu C1. Prvi je na tabeli sa svih 12 bodova i vraća se u B diviziju što pre.

Selekcija koju predvodi Štefan Kunc čeka u četvrtak drugoplasirani Luksemburg, koji ima pet bodova manje, pa će pobedu i matematički obezbediti prvo mesto u kolu pre kraja.

Turci su 11. juna rutinski slavili u Luksemburgu rezultatom 2:0, a sve osim njihove pobede na stadionu Bašakšehir bilo bi prvorazredno iznenađenje.

AdmiralBet nudi kvotu od 2,70 na tip DP1 u Istanbulu.

U drugom meču grupe Litvanija će ugostiti Farska Ostrva. Litvanija je na nuli, Farani imaju četiri boda i jasno je da domaćin mora da trijumfuje ako želi da sačuva bilo kakvu šansu za opstanak u ovoj grupi.

U grupi C3 iznenađujući lider je Kazahstan sa deset bodova. Slovačka ima šest, Azerbejdžan četiri, a Belorusija dva boda. Kazahstan ima remi protiv Belorusije na svom terenu u petom kolu. Pobeda ili remi doneće mu sigurno prvo mesto i senzacionalno napredovanje u diviziji B. Slovaci, koji gostuju Azerbejdžanu, pokušavaju da koriste svaki neuspeh Kazahstanaca.

U najslabijoj diviziji D, naravno, nema ispadanja, ali ima prelaska u diviziju C.

To se u četvrtak može dogoditi Letoniji iz grupe D1. Letonci imaju 12 bodova i u Rigi dočekuju drugoplasiranu Moldaviju, koja ima pet bodova manje. Računica je jasna. Čak i bod za Letoniju znači prelaz u viši rang, dok bi pobeda Moldavije donela dramu u poslednje kolo, u kojem Letonija gostuje Andori, a Moldavija dočekuje Lihtenštajn. Utakmica između Lihtenštajna i Andore igraće se za prestiž i bodove za FIFA rang listu.

Utakmica u Kazahstanu počinje u 16.00 časova, u Letoniji se igra od 18.00 časova, dok su svi ostali mečevi po programu po standardnom terminu od 20.45 časova