Kuda ide srpska košarka? “Ako ne prođemo kvalifikacije za SP, nećemo igrati ništa enact 2025.“

od strane | sep 21, 2022 | Sport | 0 Komentara


Autor: Darko Mitrović


utorak 20.09.2022.


23: 36


Izvor: Sportske.come by, informer.rs

Evrobasket je završen, Španci su proslavili titulu prvaka Evrope, a u Srbiji se i dalje traže uzroci velikog neuspeha našeg nacionalnog tima koji je i sa takvim asovima u timu, poput Nikole Jokića i Vasilija Micića, uz još dosta evroligaških igrača zaustavljen već u osmini finala.

Naš proslavljeni reprezentativac Žarko Paspalj je u opširnom intervjuu za “Informer“ govorio na ovu temu i otkrio šta ga najviše brine u celoj priči.

“Postavili smo visoke standarde, koje je teško dostići u današnje vreme, kad je zemlja manja. Ipak, mi smo mentalno prihvatili da nama pripada zlato, eventualno srebro na Olimpijskim igrama, sve pod parolom ‘mi smo nacija košarke’. Imali smo mi kao Srbija dobrih godina, sjajnih godina, a Boga mi, bilo je i dosta loših. Unhappy smo u periodu da nam se ništa dobro ne dešava. Već dugo nismo ništa ozbiljno uradili u mlađim kategorijama

 Što se tiče A selekcije, borimo se sa čudnom organizacijom takmičenja koju sprovodi FIBA. U tim uslovima niko se ne snalazi, pa ni mi. To je sve rezultiralo neuspesima reprezentacije.

U kom to pravcu sve ide, nisam baš siguran. Znam da je set enact uspeha dugotrajan i mukotrpan, a uz nestrpljenje koje kod nas postoji, bojim se da uspeha baš i neće biti mnogo. Videćemo, ali ne mogu da kažem da sam neki preterani optimista. Ozbiljno me brine i starost našega tima, a ne vidim i na kog igrača bi trebalo da se oslonimo u budućnosti i da oko njega gradimo tim“, objašnjava Paspalj.

Kada je u pitanju “slučaj Teodosić“, Paspalj smatra da nije bio dobar tajming da se kapiten odstrani iz nacionalnog tima, ali nije želeo da detaljnije ulazi u razloge takve odluke selektora Pešića.

Sada nam ostaje da se okrenemo nastavku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, gde smo već imali previše kikseva, a ako ni tu ne budemo imali uspeha enact kraja takmičenja…

“Ovo što se desilo na Evropskom prvenstvu sigurno nije ono što smo mi očekivali, daleko je od toga. Sa dobrim timom, sa dobrim trenerom, ovo je neuspeh. Na kraju krajeva, predsednik saveza Predrag Danilović i selektor Pešić sami su priznali da je ovo bio neuspeh, ali su poručili da će nastaviti da rade iz želje da se ostvari uspeh i da se plasiramo na sledeće takmičenje.

Nalazimo se u situaciji da, ukoliko ne prođemo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, nećemo igrati ništa enact 2025. godine. Ishod tih kvalifikacija će umnogome da odluči u kom pravcu ide srpska košarka“, naglasio je Paspalj.

Opširnije