Nova mađarska “Laka konjica”, Srbin sudi Ronaldu, Francuzi i Englezi na rubu propasti

od strane | sep 23, 2022 | Sport | 0 Komentara

Pored velikih derbija u Diviziji A, pažnju će privuću i „eks-Ju“ derbi između BiH i Crne Gore, ali i ostrvski derbi Škotske i Irske.

Aktuelna i naredna nedelja rezervisane su za reprezentativni fudbal, a u Evropi to znači takmičenje u okviru Lige nacija koja je u prerthodnom izdanju donela nekoliko velikih iznenađenja. Osim mečeva selekcije Srbije, najveći fokus fudbalske javnosti jeste na takozvanu A diviziju gde se nalaze neke od najboljih evropskih, ali i svetskih selekcija.

Petak je rezervisan za grupu 3 divizije A u kojoj se nalaze Mađarska, Nemačka, Italija i Engleska. Zašto baš tim redom? Iz očiglednog razloga, naši severni susedi na odličnom su putu da posle niza sjajnih rezultata ostvare plasman na završni turnir Lige nacija. Da bi došli do toga, izabranici Marka Rosija moraće da prođu prvo kroz veliki izazov u Lajpcigu gde gostuju Nemačkoj (petak, 20.45), a onda i tri dana kasnije kada u istom terminu dočekuju Italiju. U petak nas čeka i repriza finala Evropskog prvenstva, Italijani na San Siru žele pobedu protiv Engleske (20.45) koja bi „gordi albion“ gurnula u niži rang takmičenja. Puleni Gereta Sautgejta beleže loše rezultate u LN, pa tamošnja javnost pomalo i zazire zbog trenutne forme svojih reprezentativaca dva meseca pre početka Mundijala. Neuspeh u Ligi nacija, ma koliko to u ovom trenutku izgledalo manje značajno, dodatno će poljuljati samopouzdanje Engleskoj. Mnogi u ovoj grupi očekuju zanimljiv rasplet, Nemci i Italijani pretenduju na prvo mesto koje čuva Mađarska, dok će Engleska u slučaju poraza u Milanu biti prežaljena.

„Kuva“ se i u grupi 2 elitnog ranga Lige nacije u kojoj kolo vodi Španija, dok svoju priliku da skine „furiju“ sa čela iščekuje Portugal. Utakmice ove grupe igraju se u subotu od 20.45, Španija dočekuje poslednjeplasiranu Švajcarsku u Saragosi, dok će ekipa Fernanda Santoša gostovati Češkoj. Interesantno, utakmicu u Pragu sudiće jedan od najboljih srpskih sudija u ovom trenutku Srđan Jovanović, a videćemo hoće li uspeti da iskontroliše sva dešavanja na terenu. Španija bi da nastavi niz bez poraza, za to će imati sjajnu priliku protiv Švajcaraca koji su jedno od razočarenja turnira pošto se mnogo više očekivalo od prilično stabilne ekipe Murata Jakina. Luis Enrike je odlučio da promeša sastav, jasno je da Liga nacija u ovom trenutku nije njegov prioritet, ali to bi sa druge strane trebalo da bude veliki motiv za igrače sa manjom ili nikakvom minutažom u selekciji da se eventualno nametnu za Mundijal. Ukoliko ne bude većih iznenađenja u subotu, rasplet u ovoj grupi očekuje se u utorak kada ćemo videti veliki derbi Pirineja između Portugala i Španije i to je utakmica koja će, najverovatnije, odrediti ko će se plasirati na završni turnir u Ligi nacija.

Nedelja je dan za okršaje u grupama 1 i 4, a dosta toga je jasnije nakon sinoćnih utakmica. Francuska nema šanse da se nađe na završnom turniru, prvu pobedu je upisala tek u petom kolu. Istakle su se Danska i Hrvatska, „kockasti“ su trijumfom zauzeli čelnu poziciju, dok „galski petlovi“ imaju još samo jednu priliku da poprave utisak, i to protiv Danske u Kopenhagenu (nedelja, 20.45). U istom terminu Hrvatska gostuje Austriji. Situacija u grupi 4 je, sa druge strane, dosta jasnija. Sinoć nije bilo iznenađenja, pa će okršaj između Holandije i Belgije na Johan Krojf Areni (nedelja, 20.45) direktno odlučivati pobednika u grupi. Poljaci su pokazali određene kvalitete, ali će morati da se bore za opstanak u grupi sa Velsom koji su već mnogi prežalili.

Odličan fudbal gledaćemo i u B diviziji, zanimljiv duel Bosne i Hercegovine i Crne Gore (petak, 20.45) u malom derbiju bivše Jugoslavije, dan kasnije u istom terminu i ostrvski derbi između Škotske i Irske, dok će u subotu od 18 časova svoj meč odigrati i Slovenija i Norveška u okviru grupe u kojoj se takmiči Srbija. BiH i Crna Gora bore se za A diviziju i to potpuno zasluženo jer su do sada najviše i pokazali. Finci će verovatno „izvisiti“, dok Rumuniju čeka teška borba za opstanak.

Škoti su napravili veliki korak ka plasmanu u elitni rang takmičenja ubedljivom pobedom nad Ukrajinom, slično će pokušati i u duelu sa Irskom koja ih je rutinski dobila u prvom okršaju u okviru Lige nacija sa 3:0. U istoj grupi, Ukrajina nije bez šansi jer će svoju utehu tražiti protiv Jermenije za koju je realno očekivati da je dobiju što će nam doneti još više uzbuđenja pred poslednje kolo u kojem Ukrajinci ponovo igraju protiv Škotske.

Što se divizije C tiče, sve su stvari jasne u grupama 1 i 2, u viši rang ide Turska, kao i Grčka koja je to ranije već obezbedila pobedama u sve četiri utakmice do sada. U niži rang se sele Litvanija i neko od Severne Irske i Kipra.

Odličnim igrama, Kazahstan je u okviru grupe 3 uspeo da se kvalifikuje za viši rang, ali i priliku da se plasira na Evropsko prvenstvo kroz baraža. Najveći favorit u ovoj grupi Slovačka je potpuno podbacila, iz Trnave je sinoć uzeo bodove i Azerbejdžan. Nova generacija talentovanih Gruzijaca donela je velike uspehe svom nacionalnom timu u aktuelnom ciklusu LN, ukoliko u petak od 18 časova na domaćem terenu savladaju Severnu Makedoniju, momci predvođeni novom zvezdom Napolija Hvičom Kvarachelijom igraće u Diviziji B.

Nekako ispod radara prolaze utakmice u najnižoj, D diviziji Lige nacija. Letonija je na pragu prolaska u viši rang, dok će Estonija i Malta u međusobnom duelu odlučiti ko će u Diviziju C.

To vam je Liga nacija – za nekoga sve, za svakog ponešto…

Izvor Sportske.net