Počinje Liga šampiona, Barsa juri het-trik!

od strane | sep 13, 2022 | Sport | 0 Komentara

Tri meseca od završetka prethodne, u sredu počinje nova sezona elitnog evropskog takmičenja. Titulu će braniti Barselona koja je u nezaboravnom finalu u Kelnu 19. juna posle dramatične borbe sa poljskim Kjelceom trijumfovala u penal seriji i osvojila 11. titulu prvaka Evrope, drugu uzastopnu. Ključnu ulogu u tom finalu imali su strelac odlučujućeg gola u penal-seriji pivotmen Ludovik Fabregas, zatim Gomez Abeljo sa devet golova, a pet je postigao Dika Mem.

Dakle, Katalonci počinju pohod na šampionski “het-trik“ i jasno je da su ponovo jedan od glavnih favorita. Sjajni Dika Mem će ponovo biti Barsin najveći adut, a prošlu sezonu će osim po novoj evropskoj tituli pamtiti i kao prvu u kojoj je premašio brojku od 100 postignutih golova. Uz brojna velika Barsina imena poput Mema, Abelja, Cindrića i drugih, pokušaće da se nametne i naš 19-godišnji Leskovčanin, desni bek Aleksandar Cenić. Barsa će novu sezonu LŠ započeti u sredu od 18.45h gostovanjem mađarskom Segedu čije boje brane i naši Bogdan Radivojević i golman Luka Krivokapić, a Kjelce će iste večeri dočekati ekipu francuskog Nanta. Već u drugom kolu, 22. septembra, bićemo u prilici da gledamo duel prošlosezonskih finalista, Barsa će dočekati Kjelce, pa će već tada poljski tim imati priliku da se bar donekle revanšira “blaugrani“ za bolan poraz u finalu.

Prošle sezone je Kjelce u ligaškom delu sezone oba puta savladao Barselonu, ali je poklekao kada je to bilo najvažnije i nije ponovio uspeh iz 2016. kada je stigao pause svoje jedine titule prvaka Evrope. Ovog leta Poljaci su svoj tim dodatno ojačali, njihovi novi aduti su doskorašnji rukometaši Pari Sen Žermena, desno krilo Benoa Kunkud i desni bek Nedim Remili, a u ekipi su i dalje braća Dušebajev, pa je jasno da će i u novoj sezoni Kjelce imati maksimalne ambicije u Ligi šampiona.

AdmiralBet je objavio kvote za novog šampiona Evrope u sezoni 2022/23. Barselona je, naravno, prvi favorit. Kvota da će “blaugrana“ osvojiti treću evropsku titulu u nizu trenutno iznosi 2.46, a Kjelce je drugi favorit sa kvotom 5.80. Od ostalih se izdvajaju Vesprem, Magdeburg i Kil za koje je kvota 7.80.

Magdeburg će biti jedan od klubova koji će obeležiti begin up nove sezone Lige šampiona, jer se nemački šampion posle šesnaestogodišnjeg odsustva vraća u elitno evropsko društvo. Magdeburg ima bogatu istoriju, tri puta je osvajao titulu prvaka Evrope, a poslednji save pre dve decenije, 2002. godine. Više titula evropskog prvaka od Magdeburga imaju samo Barselona (11), Gumersbah pet i Kil  četiri titule. Svoj premijerni nastup na povratku u Ligu šampiona Magdeburg će imati u četvrtak u Bukureštu protiv domaćeg Dinama i biće u ulozi favorita. Lider ekipe je levoruki Islanđanin Omar Ingi Magnuson, koji je proglašen za najboljeg igrača Bundeslige u prošloj sezoni i koji je od dolaska iz Alborga postigao preko 500 golova za Magdeburg u prethodne dve godine.

Najviše srpskih igrača imaće mađarski Vesprem koga sa klupe predvodi Momir Ilić i čiju je ekipu ovog leta pojačao aktuelni srpski reprezentativac Dragan Pešmalbek koji je stigao iz Nanta. Uz njih, tu su i golman Vladimir Cupara i bek Petar Nenadić. Iz kluba su poručili da im je cilj novi plasman na F4 Lige šampiona, gde su gotovo redovni učesnici, jer imaju sedam nastupa na završnim turnirima u proteklih devet godina, ali nikako da osvoje evropsku titulu. Danac Rasmus Lauge je jedan od najvažnijih igrača ove ekipe, najavio je da će mu ovo biti poslednja sezona u Vespremu pre nego što se vrati u domovinu i zbog toga je još motivisaniji da sa svojim saigračima uradi ono što im u prethodnim sezonama nije uspevalo. Već u prvom kolu Vesprem će igrati veliki derbi pred svojim navijačima, u goste im u četvrtak dolazi PSŽ sa braćom Karabatić i sjajnim veteranom na golu, Šveđaninom Andreasom Paličkom koji je ovog leta pojačao Parižane.

Od klubova iz regiona ponovo ćemo moći da gledamo ekipe PPD Zagreba i slovenačkog Celja. I jedni i drugi su svojevremeno osvajali titule prvaka Evrope, Celje pre osamnaest godina, a Zagrepčani 1992. i 1993. godine. U poslednjih nekoliko godina ne mogu se pohvaliti značajnijim rezultatima u Ligi šampiona, uglavnom su bili pri dnu tabele, pa će u novoj sezoni pokušati da bar za nijansu budu konkurentniji. Zagreb će u prvom kolu u sredu dočekati danski GOG, a dan kasnije Celje ide u goste danskom Alborgu koji je pojačan proslavljenim bekom Mike

Opširnije
Izvor: sportske.gain