Revolveraški obračun na Ulevalu – Aleksandar Mitrović vs Erling Haland

od strane | sep 27, 2022 | Sport | 0 Komentara

Dvojica napadača u centru pažnje pred meč Srbije i Norveške.

Reprezentacija Srbije ostavila je u subotu uveče sjajan utisak posle ubedljive pobede nad Švedskom 4:1 u Beogradu pred tribinama koje su popunili mališani do 14 godina zbog kazne koju je dobio FSS. Ni rano primljen gol u petom kolu Lige nacija nije poremetio „orlove“ koji su od samog početka nametnuli svoj ritam, pa se samo čekalo da odgovarajuću reakciju. Srećom, ona je usledila već posle tri minuta, pojavio se Aleksandar Mitrović i napravio spektakl sa svoja tri gola i tako praktično rešio pitanje pobednika. „Lepotica“ Saše Lukića ukrasila je veoma značajnu pobedu ne samo za nade o plasmanu u Ligu A, već i zbog činjenice da bi se naš tim u narednim kvalifikacijama za EURO mogao naći u drugom šeširu.

Iako Mundijal u Kataru počinje za nešto manje od dva meseca, apsolutni fokus reprezentacije Srbije je na Ligi nacija čemu svedoče i izjave selektora Dragana Stojkovića Piksija, ali i samih igrača.

Septembarski prozor FIFA doneće nam rasplet u grupi 4 Ligi B gde će se za prvo mesto boriti Srbija i Norveška i to u međusobnom okršaju koji je na programu u utorak od 20.45 na Ulevalu u Oslu. „Orlovima“ je potrebna pobeda u Skandinaviji kako bi ostvarili željeni cilj, dok remi i poraz idu na ruku domaćinu koji je pred ovaj meč u nešto boljoj poziciji. Pre poraza u Beogradu, pamti se trijumf Srbije u Norveškoj u oktobru 2020. godine kada je pod vođstvom Ljubiše Tumbakovića ostvarila plasman u finale plejofa za Evropsko prvenstvo. Prelomio je sjajan potez Sergeja Milinkovića Savića koji je u finišu meča postigao gol za pobedu. Nažalost, u nastavku je usledilo razočaranje, neočekivani poraz od Škotske na Marakani posle izvođenja penala.

Maestralna partija Aleksandra Mitrovića protiv Švedske u Beogradu gde je postigao het-trik automatski u prvi plan stavlja njegov revolveraški obračun sa jednim od najboljih napadača sveta u ovom trenutku, Erlingom Halandom. Zvezdi Mančester sitija očigledno nije potreban period adaptacije na novu sredinu nakon što je ovog leta stigao iz Dortmunda, pa je svoj teror nastavio i u dresu „građana“. Čak 14 golova na 10 mečeva dovoljan su pokazatelj o kakvom se klasnom golgeteru radi, a ni njegova forma u nacionalnom timu nije mnogo lošija. Haland je na 22 nastupa za Norvešku postigao 21 gol, od kojih je šest u ovogodišnjem ciklusu Lige nacija. Pogodio je 22-godišnji napadač i protiv Srbije na Marakani u prvom kolu kada je odlučio pitanje pobednika u 26. minutu. Na pitanje kako protiv Halanda, selektor Stojković je pomalo i šeretski izjavio da je to briga za njegove defanzivce koji će možda pokušati da primene recept fudbalera Liverpula i Bornmauta uzevši u obzir da su to jedini timovi protiv kojih Haland (još uvek) nije postigao gol ove sezone. Norvežanin pravi razliku na svakom nivou fudbalskog takmičenja, golove postiže kao na traci i protiv uslovno rečeno slabijih rivala, ali i u duelima sa najboljim igračima sveta.

No, nije ni Srbija bez baruta.

Aleksandar Mitrović nedavno je postao najbolji strelac u istoriji naše reprezentacije, sa svojih 28 godina stigao je do impozantnih 49 golova na 74 nastupa za nacionalni tim. Ove godine izgleda da je posebno inspirisan, trenutno je drugi strelac Lige B sa pet golova, jednim manje od Halanda. Mitrogol jedino nije pogađao protiv Norveške i Švedske u Stokholmu, ali je het-trikom na Marakani uspeo da nadoknadi i to. Klupska sezona za njega je počela takođe sjajno, dva gola protiv Liverpula u uvodnom kolu Premijer lige stavila su ga u epicentar zbivanja na Ostrvu, a mnogi uveliko govore o činjenici koliko je momak rođen u Smederevu zapravo potcenjen. Godinama se govori o tome kako je Mitrović sjajan napadač za Čempionšip, ali da u Premijer ligi zapravo nema šta da traži.

Kako ih je samo demantovao…

Nakon Liverpula, nije bivši fudbaler Partizana „praštao“ ni Brentfordu, Arsenalu, Brajtonu i Totenhemu, dok je protiv Vulverhemptona promašio penal, pa tako ostao bez gola na tom meču. „Provukao“ se i Notingem Forest u poslednjem kolu pred reprezentativnu pauzu. Šest golova na sedam premijerligaških mečeva dovoljno govore o kvalitetu Aleksandra Mitrovića koji trenutno igra najbolji fudbal u karijeri, bez obzira na to što nastupa za Fulam koji, da upotrebimo eufemizam, nije ekipa za vrh tabele.

Njegova raznovrsnost u napadu, golove je davao glavom, levom i desnom nogom, u stanju je da ugrozi rivala ne samo unutar kaznenog prostora, već i van njega, pa mnogi navijači u Srbiji najviše nade polažu upravo u njega, iako Stojkovićev tim vrvi od prvoklasnih napadača kakvi su Dušan Vlahović i Luka Jović. Možda će i podatak da nije pogodio u prvom međusobnom duelu sa Norvežanima dodatno motivisati Mitrogola da se upiše i protiv Halanda sa kojim će sastati i u okviru Premijer lige.

Ono što je zabrinulo domaću javnost jeste detalj iz 72. meča protiv Švedske kada je Mitrović izašao sa terena posle izmene hramljući. Na njegovoj nozi videli smo i led, ostaje pitanje u kakvom će fizičkom stanju biti da se suprotstavi snažnim defanzivcima Norveške koji nisu baš najnežniji za igranje. Ipak, neće biti prvi put da Mitrović prelazi preko praga bola i odigra meč praktično povređen, Dragan Stojković je istakao da se nada da će najbolji strelac u istoriji „orlova“ biti spreman da pomogne svojim drugovima u Oslu i eventualnom pobedom  ostvari plasman u Ligu A.

Mesto koje, tvrdi kapiten Dušan Tadić, Srbiji i pripada.

Izvor Sport NET