Srbija bez Gudelja, Stojković ne brine: „Ne zanima me tim Švedske, Mitrovići kao Topalovići….“

od strane | sep 23, 2022 | Sport | 0 Komentara

Zanimljiva konferencija za medije selektora Srbije.

Reprezentacija Srbije okupila se u Staroj Pazovi na pripremama za poslednje dve utakmice u Ligi nacija, protiv Švedske u subotu u Beogradu i tri dana kasnije u Oslu protiv Norveške.

„Orlovima“ su potrebne obe pobede kako bi se iz Lige nacija B plasirala u najjači rang tog takmičenja.

Selektor „Orlova“ Dragan Stojković Piksi rekao je da će njegova ekipa učiniti sve da dođe do važnog trijumfa.

„Sve je moguće. Pre svega, mi su u završnici turnira, ostale su još dve utakmice. Želimo da budemo u igri I da se  do kraja borimo se za prvo mesto. Sutrašnja utakmica protiv Švedske biće teška, a mi moramo uraditi sve da pobedimo. To nam je neophodno“, jasan je Piksi.

Srbija je u prethodnom periodu menjala formacije i igrala sa jednim ili dvojicom napadača.

„Što se tiče igre sa dva napadača, Mitrović i Vlahović su sjajni napadači i ne vidim problem da ih vidim zajedno od prvog minuta, ali videćemo u kom sistemu. Dobro se razumeju, kada imate dva sjajna muzičara, ne vidim razlog da ne mogu da sviraju zajedno“, smatra selektor

Stojković ne doživljava Ligu nacija kao prijateljsko takmičenje.

„Liga nacija nije prijateljsko takmičenje, računa se i bitno je iz mnogo razloga. Čekamo obe utakmice, posebno protiv Švedske u Beogradu. Motivisani smo da odigramo veoma dobro i donesemo poene. Znamo da danas nema prostora da mislite da je neka utakmica laka, svi hoće da naprave iznenađenje. Ipak, mi znamo naš cilj i fokusirani smo na to da igramo prelep fudbal i uzmemo poene. Veoma važna utakmica za Srbiju. Učinićemo sve da dođemo do prvog mesta u grupi, a ako u tome ne uspemo neće biti nikakva tragedija“, rekao je Stojković koji je potom istakao da neće biti eksperimenata što se tiče tima.

„U ovom momentu, za razliku od juna i četiri utakmice u 11 dana imamo samo dve utakmice i nema prostora niti potrebe za nekom improvizacijom. Maksimalno smo fokusrani na Švedsku, nismo niti ćemo pričati o Norveškoj, ovo je prioritet. Igrači znaju da moraju da pruže maksimum, imperativ je pobeda, neće biti lako jer je Švedska izuzetan tim i uvek su nezgodan protivnik. Ali, sve zavisi od nas ako mi budemo pravi. Imamo odgovornost, ali nije tragedija ni ako ne budemo prvu. Ne sumnjajte da ćemo pokušati da pobedimo“, jasan je Stojković.

Prezime Mitrović najčešće je u reprezentaciji, na ovaj račun našalio se i selektor.

„Što se tiče Srđana Babiča i Stefana Mitrovića mlađeg, immamo ih kao Tolapovića, nisu došli da se slikaju iako su zgodni. Došli su da debituju za Srbiju, kada i kako videćemo. Igraćemo sa najjačim timom u ovom trenutku po mojoj proceni, ne sumnjajte“, kazao je selektor.

Stojković već zna kojih će se 11 igrača sutra uveče suprotstaviti Švedskoj, govorio je i Lazaru Samardžiću, a otkrio je da u timu neće biti Nemanje Gudelja zbog povrede.

„Nemam dilemu oko tima, ali ne mogu da vam kažem, znam već tri dana ko će igrati. Svakog dana samo potvrđujem to razmišljanje. Nemamo Blekija Milnekovića zbog povrede, ali igramo sa trojicom štopera i neko mora da igra, videćete sutra ko će igrati. Srbija će izaći sa timom za koji smatram da može da iznese ovaj izazov zvani Švedska. Ko god bude na toj poziciji, odigraće na vrhunskom nivou, kako se i očekuje. Znate da Nemanja Gudelj nije u kombinaciji, neće biti za ove dve utakmice, ima tu još par zdravstvenih problema, radi se o trojici igrača, ali videćemo. Imamo praktično cela dva dana, pa ćemo ustanoviti, nije nikakva panica. To je nešto što svi timovi imaju i to se dešava. Nećemo sada plakati, jedan ne može, ali drugi može“, ne traži alibi Stojković koji je kazao da ekipa još uvek ne razmišlja o Mundijalu.

„Ne razmišljam o Kataru. Kompletan fokus kao čoveka i trenera je usmeren na ono što nas čeka i to je jedino logično razmišljanje. Ima dovoljno vremena da razmišljamo o tome. Razumem i ljude i medije, ne prođe ni minut a da me ne pita ‘da li se spremate za Katar’, ali mooramo da razmišljamo samo o ononme ispred nas. Doći će vreme i za Katar, verovatno neko razmšlja u podsvesti, ali to je sada sekundarna stvar niti pričamo o tome sada“.

Borba za šešir, tvrdi selektor, takođe nije prioritet.

„U kvalifikacijama za Mundijal Irska je bila u drugom šeširu, da li im je to pomoglo nešto? Nije. Moraš da igraš sa svima, drugi šešir nije garant za Svetsko prvenstvo. Ne treba da se opterećujemo time, rezultat će pokazati u kom ćemo biti šeširu, ali to nije garancija da ćeš sutra nešto slaviti. Mi smo ekipa koja želi da igra dobar fudbal, koju svi žele da gledaju i da tako dolazimo do rezultata. Ne znam da li će on doći, ali očekujem da dođe. Prvo Švedska, a onda i sledeći korak – Norveška“.

O Švedskoj.

„Pratio sam iz štampe ko igra, ali me sada ne interesuje tim Švedske, ko će igrati ili ne. Interesuje me naš tim, da momci odigraju kako treniramo i to je prioritet broj jedan. Znam protiv koga igramo, ali neću svoje igrače opterećivati njima. Sutra ćemo imati našu mladost na tribinama, to nam je dodatni motiv i veća odgovornost za sve nas da im pružimo jedno zadovoljstvo pre svega i da im utakmica ostane u dobrom pamćenju. Verujem da će tako biti“.

Zbog kazne, utakmici u Beogradu prisustvovaće deca uzrasta do 14 godina

„Te kazne niko ne voli, ali prihvatili smo. Ovo je poslednja opomena da ne dolazimo u tu situaciju jer je zaista bizarno da poslednja utakmica kod kuće pred odlazak za Mundijal da nosiš tu kaznu na leđim, to je baš bezveze. Nikada nije lako na ovim prostorima, nadam se da se ovakve stvari više neće dešavati. Izguraćemo i ovo, klinci dolaze sutra, na nama je velika odgovorsnto sutra da ih pošaljemo kući strećni i zadovoljni“, rekao je Stojković.

Na tabeli Lige nacija B u Grupi 4 Norveška je prva sa 10 bodova, Srbija ima sedam, Švedska tri boda, a Slovenija dva.

Izvor: sportske.net