Ukleta sedma godina Jirgena Klopa

od strane | sep 13, 2022 | Sport | 0 Komentara

Razmišljati o otkazu Jirgenu Klopu u Liverpulu je pomalo suludo nakon svega što je Nemac učinio podno čuvenog Kopa. Uzeo je sve što se uzeti može i to u eri Pepa Gvardiole u Mančester sitiju koji svake godine izgleda sve jače, ali Liga šampiona ostaje neopipljiva bit za „građane“.

Liverpul ima tek dve pobede u aktuelnoj sezoni na sedam utakmica. Najgora je došla prošle srede kada su izgledali, slobodno se može reći, jadno u odnosu na strah i trepet koji su predstavljali prethodnih godina i na svog tadašnjeg protivnika – Napoli. Odbrana Vidržila van Dajka ne izgleda kao enact skora. Njegov govor tela, te zakasnele reakcije to govore. Džo Gomez očigledno nije dorastao ulozi u kojoj se našao, dok Trent Aleksander-Arnold nikada nije ni igrao ozbiljnu defanzivu, a to u ovim kriznim danima isplivava više nego bilo kad ranije.

Mnogo je veće pitanje – šta je s Mohamedom Salahom? Egipćanin često ove sezone bude „van utakmice“, ugušen na svojoj desnoj strani. Zašto je to tako? Mo Salah i Trent Aleksander-Arnold su godinama unazad noćna mora za protivnike po desnoj strani terena. Klop voli da Trent utrčava i da igra bliže golu, zbog čega se kreirala „rupa“ u odbrani koju je obično „krpio“ Džordan Henderson. Sada kada često nema Hendersona, a posebno Tijaga koji je slično radio na levoj strani gde je Endi Robertson zajedno sa Luisom Dijazom, produktivnost Liverpulovog napada se smanjuje usled nepovoljnog uticaja aktuelne sredine terena na progresiju. Kako? Harvi Eliot je neko ko je trenutno prinudno u startnoj postavi. Nije nezasluženo, ali s njegovim prisustvom na terenu, budući da naginje ka desnoj strani i voli loptu u nogama, kreira se gužva na tom boku. Trent ima manje lopti u nogama, dok je Salah potpuno „ugušen“ iako brojke kazuju da njih dvojica izuzetno funkcionišu i kreiraju opasnost. Sva trojica na toj strani vole loptu u nogama i limitiraju jedni druge.

Sve to kazuje da je Liverpulu izostanak svog standardnog veznog reda čije su uloge jasno raspoređene stvara ozbiljne poteškoće na oba kraja terena. Recimo, kada je Tijago Alkantara ušao sredinom drugog poluvremena duela sa Napolijem, Španac je imao više uspešnih startova nego bilo koji drugi fudbaler Liverpula na terenu…

Sada će protiv sebe imati Ajaks, koji je „oduvao“ Glazgov Rendžers sa 4:0 u prvom kolu, zanimljivo, bez direktnog doprinosa Dušana Tadića u pogledu golova i asistencija. To je slučaj koji se ponavlja ove sezone. No, Ajaks je bio terenski nadmoćniji u odnosu na svog rivala pokazavši brzinu po krilima, opasnost posle prekida i bez sumnje će želeti na neki način da se osvete Liverpulu za dva poraza iz grupne faze 2020. godine.

Liverpul je imao malo više vremena da se konsoliduje i da Klop pokuša da promeni struju i energiju u svlačionici, dok je Ajaks deklasirao Herenven sa 5:0 uz het-trik asistencija Dušana Tadića. Ne bi iznenadilo ukoliko bi „crveni“, ponovo morali da jure rezultat kao što je to bio slučaj u šest od sedam dosadašnjih utakmica!

Od svih tipova, ipak se izdvaja goleada, a AdmiralBet nudi kvotu 1,62 na GG&3+!

Opširnije
Izvor: sportske.receive