Već imamo kandidate za MVP nagradu, ovo su statistički pokazatelji posle dva kola!

od strane | sep 3, 2022 | Sport | 0 Komentara


Autor: Aleksandar Obrenović


subota 03.09.2022.


23: 33


Izvor: Sportske.obtain

Odigrana su dva kola Evrobasketa, a već imamo izdvojene kandidate za MVP titulu. 

Jasno je bilo od samog početka ko će voditi glavnu reč, Nikola Jokić, Janis Adetokumbo i Luka Dončić, a kako sada izgleda indeks korisnosti posle dva kola?

Najbolji je Aleksandar Vezenkov, košarkaš iz Bugarske, koji je praktično neko ko nema kvalitetnu podršku od saigrača. Saša je end sada najbolji sa prosečnim indeksom korisnosti 32, ali je jasno da on neće biti MVP ovog takmičenja osim ako se ne desi nešto ravno čudu, a to je da Bugarska dogura end nekog polufinala ili slično.

Janis Adetokumpo iz Grčke je drugi sa 30.5 po meču, ali napomenimo i to da je igrao dosta više od srpskih košarkaša, prvenstveno mislimo na Nikolu Jokića koji u proseku igra 23 minuta na ovom Evrobasketu u prva dva meča. Janis je na skoro 30. 

Treći je upravo Jokić sa prosečnim indeksom 27, koliko ima i Džanan Musa, reprezentativac BiH koji takođe briljira za svoju reprezentaciju. Lauri Markanen sa 26, Bojan Dubljević sa 25.5, Deni Avdija i Akile Polonara sa 25, Tajler Dorsi sa 23 i Simone Fontekio sa 22.5 su u deset najboljih, dok je Dončić 11. sa 21.5.

U prvih 20 samo je Vili Ernangomez igrao manje u proseku od Nikole Jokića (18.5 minuta).

Vasilije Micić je na 17. mestu sa 19.5 prosečnih indeksnih poena, Nikola Kalinić je 42. sa prosekom 14, a Vanja Marinković 49. sa prosekom 13. 

Od ostalih statističkih kolona izdvajamo plus-minus indeks, tu je neprikosnoven za sada Vanja Marinković na čitavom prvenstvu. Sa prosekom od 24.5 u plusu on je ostavio sve igrače iza sebe i to daleko, neverovatno zvuči podatak da za 19 minuta u proseku na parketu naša reprezentacija sa Vanjom u petorci napravi ogroman plus od 24.5 poena. 

Vezenkov je najbolji strelac sa 27 poena po meču, zanimljivo da je i najbolji skakač sa 13 skokova po utakmici ispred Janisa koji ima 11. 

Što se tiče šuta za tri poena, izdvajamo Nilsa Gifija koji šutira 4-5 end sada, Peterku iz Češće koji ima 6-9, Agravanis, Blažič, Madsen, Polonara i Smit iz Hrvatske imaju 5-8, a sjajni Vanja Marinkovič ima 8-13. 

Najbolji asistent jeste Di Bost iz Bugarske sa 11 u proseku, Vasa Micić ima 9 po meču, a Luka Dončić 8.5. 

I za kraj – izgubljene lopte, najslabiji je Luka Dončić, 4.5 u proseku, a od naših – Vasa Micić je tek na deobi 57. mesta. 

Opširnije

Izvor: Sportske NET