in

STRAH OD PASA KOD DECE: Kako da naučite dete da se ne boji kučeta

Kao što smo i napomenuli na početku teksta, strah od pasa kod dece nije urođen.

Neki naučnici kažu da je to stečeni strah i da je najverovatnije i neko u porodici ili familiji plaši pasa i da je dete to videlo.

Slede koraci kako da pomognete detetu da zavoli životinje.

Pexels
Pexels

Razumite strah svog deteta

Pauci, zmije, javni nastupi – svako od nas ima neki strah. To što nam logika govori da nam mali pauk ne može ništa, ne pomaže mnogo. Strah, jednostavno, nije racionalan. Isto tako, racionalan razgovor neće vam pomoći da taj strah prevaziđete. Dakle, prvi korak je da razumete i prihvatite da strah postoji. Pazite šta govorite. Budite sigurni da nenamerno ne stvarate ili povećavate dečju bojazan rečima koje upotrebljavate. Naravno da psi mogu da ujedu ili budu agresivni, ali sigurno ne želite da vaše dete misli da su svi psi agresivni i opasni.

Napredujte malim koracima

Nema razloga da dete primoravate da se suoči sa psom (po principu – bacim ga u najdublju vodu i čekam da nauči da pliva). Takav pristup moze pojačati strah. Umesto toga trebalo bi da postepeno upoznajete dete sa psima, počevši od slikovnica i crtaća, pa onda možda sa distance u parku sve dok ga ne naviknete da su psi naši prijatelji. Izaberite odraslog psa, a ne štene. Kada procenite da je vaše dete spremno za sledeći korak – približavanje psu – pronađite odraslog psa blage naravi. Kao i mala deca, štenci su nepredvidivi, nestašni, nestrpljivi, posebno kad su veoma mladi.

Pexels
Pexels

Naučite dete psećem „jeziku“

Psi u najvećoj meri komuniciraju govorom tela. Pokažite detetu slike pasa i pitajte ga da li prepoznaje emocije koje psi izražavaju. Da li mogu da kažu kada je pas srećan i raspoložen za igru, a kada izgleda kao da mu je bolje ne prilaziti.

Potražite odevene pse

Zvuči smešno, zaista, ali činjenica je da se deca manje plaše pasa ako nose odeću. Nije teško ni zaključiti zašto. Jednostavno, psi u odeći izgledaju smešno i sasvim bezazleno.

Pexels
Pexels

Mazite psa

Kada vaše dete konačno bude spremno za bliski susret sa psom, trebalo bi da situaciju držite pod kontrolom. Najbolje je da psa nežno mazite po glavi, a dete pustite da ga dodiruje po leđima, daleko od “opasne” čeljusti.

Pripremite dete za njuškanje i lickanje

Pre nego što ga pustite da se igra sa psom, objasnite detetu da se pas upoznaje sa novim prijateljima tako što ih onjuši. Objasnite mu da je njuškanje znak želje da ga upozna, a lizanje – poljubac i način na koji psi ispoljavaju ljubav i prijateljstvo.

Pexels
Pexels

Naučite dete kako treba da se ponaša

Jedna od najvažnijih stvari za druženje sa psima jeste da dete bude nežno, piše sajt MAGAZIN PAS. Mališan mora na vreme da nauči da ne udara, ne gura psa ili ga ne vuče za rep.

Uvek pitajte

Na kraju, najvažnije je da dete naučite da, pre nego što priđe nepoznatom psu, pita vlasnika da li je to u redu i da li je bezbedno.

(Piplmetar.rs)

Loading...