Zašto je VJT u Beogradu formirao krivični predmet povodom knjige hrvatskog istoričara: Za Božu Prelevića to je „pokazivanje mišića“ uoči izbora

od strane | maj 7, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Uglješa Bokićdanas 07:13

foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 4. maja  izdalo saopštenje da je formiralo predmet zbog izjava na jednom skupu u Zagrebu, u kojima se „zamenom teza i izvrtanjem istorijskih činjenica Srbi lažno optužuju za genocid nad Hrvatima tokom Drugog svetskog rata i kasnije“. Postavlja se pitanje zbog čega se tužilaštvo odlučilo na ovakav potez i da li takav potez može imati pravne posledice po one zbog kojih je i povučen.

U saopštenju VJT u Beogradu navedeno je da se predmet odnosi na krivično delo Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

U pitanju je bio skup u Hrvatskom državnom arhivu povodom knjige „Homogena Srbija 1941“ kontroverznog hrvatskog istoričara Stjepana Loza koji u svojoj knjizi umanjuje i negira genocid u Jasenovcu i propagira tezu da su ustvari srpski partizani i četnici vršili genocid nad Hrvatima tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata.

Sagovornici Danasa, advokat Božo Prelević i profesorka prava dr Slađana Jovanović se slažu u dve stvari, a to je da je ono što propagira gospodin Lozo fašizam, ali i da je odluka VJT u Beogradu da formira predmet pre svega politička.

Dr Slađana Jovanović za Danas kaže da pravno gledano u formalnom smislu VJT u Beogradu može da pokreće krivične prijave i protiv stranih državljana ali da se u praksi neće ništa dogoditi.

„Više javno tužilaštvo ima i mesnu i stvarnu nadležnost da postupa, ali to su sve političke igre. Kao što Putin i Zelenski raspisuju poternice jedan za drugim, iako znaju da od toga nema ništa. Tako je i u ovom slučaju- nikakve pravne posledice ovo neće proizvesti“, kaže Slađana Jovanović.

Božo Prelević se pre ocene poteza tužilaštva osvrnuo na same izjave hrvatskog istoričara, koje je dao na predstavljanju knjige.

„To što je izjavio taj istoričar je profesionalna i ljudska sramota, ali i istorijska neistina. Ona je pre svega sramota za istoriju jedne evropske države kao što je Hrvatska, no iz mojih kontakata sa prijateljima iz Hrvatske oni misle isto što i ja“, kaže Prelević.

Međutim, on za Danas kaže da se i kod nas mogu pronaći „genijalci“ koji će za unutrašnjopolitičke, romantičarske, epske mitove dodati neku građu o ovom narodu i o okolnim narodima. Prelević kaže i da svaka država mora dobro da izvaga kako će se postaviti prema ovakvim stvarima.

„Ako je ideja da tužilaštvo ne vidi izdaju na Kosovu, a vidi istorijski rad u Hrvatskoj, onda po svim parametrima falsiranja fikcije je to očigledno potrebno ovom režimu“, navodi Božo Prelević.

Printskrin N1

Prelević posebno naglašava i da je veoma važno na koji način države vode zvaničnu politiku i na koji način tretiraju ljude poput Loza koji iskrivljuju istoriju.

„Zvanična politika Hrvatske nije njega stavila ni u Vladu ni za dekana nekog fakulteta, niti se njime diči. Da je to uradila hrvatska zvanična politika onda bi to bio ozbiljan problem za Hrvatsku. Ali odnos hrvatske vlasti prema njemu ustvari pokazuje šta ustvari misli o njemu. Tako da ovaj potez tužilaštva nema nikakvu drugu svrhu nego da zataška mnogo veće krivično delo koje se upravo odigrava, a to je izdaja Kosova. I ja ću stoti put reći- Vučić nije glup i njemu ovo treba da prikrije upravo izdaju. Tužilaštvo vidi Lozu, a ne vidi izdaju. I ovo je samo pokazivanje mišića u odnosu na birače uoči beogradskih izbora.

Što se tiče samog krivičnog dela za koje je VJT u Beogradu formiralo predmet, Božo Prelević ističe da je ono veoma široko za tumačenje i da tužilac može tim delom da se vodi, ali je pitanji kako bi taj postupak dalje izgledao ukoliko bi on optužilo Stjepana Loza i tražilo od Interpola da ga isporuči Srbiji. Isto to može da se uradi i za Šešelja, na primer, kada je Hrvatska u pitanju.

„Ja mislim da će se ići na zaoštravanje, kada su ovakve stvari u pitanju, zato što je to karakteristika režima kao što je ovaj u Srbiji. Svi oni završe u sukobima sa svima. E to je istorijska činjenica“, zaključuje Božo Prelević.

Kada je reč o samom snimku ,zbog kojeg je VJT u Beogradu formiralo predmet, hrvatski istoričar Stjepan Lozo zaista izjavljuje kako Hrvatska nije počinila nikakav genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata već da su, naprotiv, Srbi činili genocid nad Hrvatima. Ono što nije preneto u našim medijima je to da je sporna knjiga napisana još 2017. godine i da joj je ovo već četvrto izdanje. Srpsko tužilaštvo tada nije reagovalo.

Inače, prema onome što je dostupno i u hrvatskim medijima, je da se radi o marginalnom istoričaru, čije stavove su opovrgavali mnogi hrvatski istoričari, naročito kada su u pitanju njegova viđenja NDH kao države u kojoj su Srbi bili slobodan narod i umanjivanje i relativizaciju genocida u Jasenovcu.

Sam događaj promocije sporne knjige prenosila je hrvatska kablovska televizija Z1, koja nema veliku gledanost i koja se upravo odlikuje davanjem medijskog prostora „alternativnim“ temama i ljudima poput Stjepana Loza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs