101 GODINA ČASOPISA „BORBA“: Svečani jubilej održan u Domu vojske (FOTO)

od strane | feb 22, 2023 | Vesti | 0 Komentara

PRED prepunom salom Doma vojske obeležen je svečani jubilej 101 godine od osnivanja časopisa „Borba“. Ovom prilikom su se okupile brojne zvanice kojima su uručene nagrade.

Foto: Novosti

Obeležavanje 101 godine postojanja imena „Borba“ i tri godine istoimenog časopisa započelo je tačno u 12 časova. Pred prepunim auditorijumom intonirana je himna Srbije „Bože pravde“ u izvođenju Marije i Marine Gobović. 

Među prisutnim zvanicama bili su jereji Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Vlade Srbije, direktori gradskih opština i škola. 

Prvi se prisutnima obratio direktor Borbe Andrija Jorgić koji je govorio o nastanku samog časopisa kroz istoriju. Jorgić je ovom prilikom pomenuo brojne afirmisane umetnike koji su prošli kroz ovaj časopis kao što su: Dobrica Ćosić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Slobodan Glumac, Bogdan Tirnanić, Branko V. Radičević, Slobodan Selenić, kao i mnogi drugi. Takođe je pomenuo i brojne prestižne nagrade koje je dobio, kao i Sretenski orden koji je dobio u ime samog časopisa. Istakao je da mu je najdraža nagrada koju je dobio „Slovo ljubve“. Gospodin Jorgić je potom ispraćen burnim aplauzom gde ga je na bini zamenio pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić.

Foto: Novosti

Andrija Jorgić

Očekivao se dolazak predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i člana Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimira Orlića koji je ipak bio sprečen da dođe. U njegovo ime se publici obratio narodni poslanik Aleksandar Marković.

– Gospodin Vladimir Orlić, koji zbog svoji brojnih obaveza ipak nije mogao danas da bude sa nama, preneo je svoje pozdrave. Vaše ime, ime „Borba“ simbolično obeležava i ovo naše vreme, zato što nam u ovim burnim, sve samo ne jednostavnim vremenima, ne ostaje ništa drugo nego da se zajedničkim snagama borimo za uspešnu, pristojnu i uređenu Srbiju. Srbiju koja samostalno donosi svoje odluke i štiti svoje državne i nacionalne interese. U toj borbi potrebna je puna posvećenost svih onih kojima je Srbija u srcu i svih koji žele i mogu da daju svoj pun doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja. U to ime želim vam još mnogo dobrih, uspešnih i borbenih godina – naveo je Marković.

Foto: Novosti

Jovana Jeremić i Suzana Mančić

Nakon uvodnog obraćanja započela je ceremonija dodela nagrada. Prva nagrada lista „Borbe“ pripala je direktoru Arhiva Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću. Direktor opštine Zvezdara, Vladan Jeremić, sledeći je primio nagradu. Nakon njega nagrade su pripale Kulturnom centru Kruševac, Muzeju naivne i marginalne umetnosti, Turističkoj organizaciji i oštini Inđija, Savezu Srba Slovena, Danijeli Pavić u ime osnovne škole Dragojlo Dudić na Zvezdari, predsedniku opštine Smederevska Palanka Nikoli Vučenu, Nikoli Radanoviću, Aleksandru Gajoviću, Draganu Šaši. Na kraju je nagradu primila i porodica Stojanović sa KiM koja je dobila ogroman aplauz. Ovim se završila dodela nagrada na ceremoniji 101 godina od osnivanja lista „Borba“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Opširnije

Izvor: Novosti.rs