18 godina postojanja Fakulteta za strane jezike

od strane | nov 29, 2023 | Vesti | 0 Komentara

A. V.

Na Alfa BK Univerzitetu je 24. novembra obeleženo 18. godina postojanja Fakulteta za strane jezike

Foto: Promo/ Arhiva Alfa BK Univerziteta

Punoletstvo prvog srpskog privatnog fakulteta iz oblasti filoloških studija proslavljeno je Danom otvorenih vrata, događajem koji je okupio nastavnike fakulteta i Alfa BK Univerziteta, sadašnje i diplomirane studente. Događaj je otvorila dekanka Fakulteta za strane jezike, prof. dr Tijana Parezanović, osvrtom na dosadašnja dostignuća fakulteta.

Za 18 godina postojanja, na Fakultetu za strane jezike objavljeno je 15 brojeva naučnog časopisa Reči (časopis za jezik, književnost i kulturu), 10 naučnih monografija u ediciji Novi vidici, 7 udžbenika i priručnika za studente. Organizovano je 12 međunarodnih naučnih konferencija sa velikom posećenošću, kao i desetak naučnih skupova nacionalnih značaja, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, a ukupno je objavljeno 16 zbornika radova.

Među gostujućim predavačima na Fakultetu za strane jezike tokom 18 godina rada našli su se eminentni stručnjaci, naučnici i diplomate iz celog sveta; naši nastavnici su takođe držali gostujuća predavanja, između ostalog, na univerzitetima Kolumbija i Prinston, kao i na Ruskom univerzitetu prijateljstva naroda. Nekoliko stotina studenata koji su diplomirali na studijskim programima osnovnih i master studija engleskog jezika i književnosti danas uspešno radi u struci. Oni su nastavnici, prevodioci, novinari i pisci, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu – Norveškoj, Americi, Brazilu, itd. – a mnogi od njih su nastavili školovanje i razvili uspešne karijere i u drugim oblastima.

Sadašnji studenti pokazali su kreativnost, talenat i ambicioznost i na samom Danu otvorenih vrata, za koji su samostalno pripremili i izveli originalnu predstavu On a Desert Island, inspirisanu predmetom Kanadska književnost i kultura i posvećenu kanadskim umetnicima. Fakultet za strane jezike uručio je zahvalnice scenaristi i reditelju ove predstave, studentu 3. godine Mateji Rankoviću, kao i predmetnoj profesorki dr Maji Ćuk.

Program Dana otvorenih vrata završen je, prikladno, pesmom, kroz radionicu italijanskog jezika i kulture Cantiamo l’italiano, koju je pripremila profesorka italijanskog Biljana Mirčić. Ovaj mali jubilej bio je lep povod da se nastavnici i studenti povežu i razmene ideje i iskustva, ali i uvod u godine koje dolaze i uspehe koje će Fakultet za strane jezike tokom njih tek ostvarivati.

(Telegraf.rs/PR)

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs