Ajdaho bi mogao da u potpunosti zabrani abortus

od strane | sep 30, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Sudsko veće je zaustavio nalog nižeg suda kojim se blokira zabrana u slučajevima kada lekar smatra da je abortus neophodan da bi se sprečila ozbiljna opasnost po zdravlje majke

Foto-ilustracija: Shutterstock

Američka savezna država Ajdaho može da uvede potpunu zabranu abortusa nakon što je američki žalbeni sud ukinuo nalog nižeg suda koji je to delimično blokirao, preneo je danas Rojters.

Američki apelacioni sud u San Francisku doneo je odluku da državna zabrana abortusa, koja uključuje izuzetak za abortuse koji su neophodni da bi se sprečila smrt majke, nije u suprotnosti sa saveznim zakonom o urgentnim intervencijama.

Sudsko veće je zaustavio nalog nižeg suda kojim se blokira zabrana u slučajevima kada lekar smatra da je abortus neophodan da bi se sprečila ozbiljna opasnost po zdravlje majke.

Državni tužilac Ajdaha Raul Labrador rekao je u saopštenju da je njegova kancelarija radila na tome da “osigura da razumni zakon Ajdahoa nastavi da spasava živote beba i da medicinskim profesionalcima pruža mogućnost da donesu svoje odluke kako bi pomogli ženama kojima je potrebna hitna pomoć“, i dodao da je “ohrabren“ presudom.

(Telegraf.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Priče sa Weba

Najnovije iz rubrike Vesti

Video dana

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs