Ako Vlada stvarno hoće profesionalni menadžment EPS-a zašto ga jednostavno ne postavi?

od strane | dec 8, 2022 | Vesti | 0 Komentara

G. Vlaovićdanas 18: 03

foto Miroslav Dragojevic

Izjava ministarke energetike Dubravke Đedović da se država “zalaže za profesionalni menadžment Elektroprivrede Srbije” te da je Vlada Srbije između ostalog i zarad toga angažovala norvešku konsultantsku kompaniju Ristad enerdži, nameće logično pitanje da li su nadležni mišljenja da aktuelno rukovodstvo preduzeća “nije profesionalno” i da li će zbog toga vršilac dužnosti direktora Miroslav Tomaševć biti smenjen.

Takođe nedoumica, koju izjava ministarke stvara u javnosti je ta zbog čega se država „zalaže“ za profesionalni menadžment umesto da Vlada Srbije kao vlasnik preduzeća zapravo i postavi to profesionalno poslovodstvo za koje se zalaže. S obzirom na to da je ministarka Đedović izjavila da u energetskom sektoru „ima puno naših ljudi koji su eksperti” postavlja se pitanje i zbog čega je onda uopšte angažovan norveški konsultant umesto da se menadžment EPS-a odredi upravo iz redova tih eksperata?

Odgovor na sva ova pitanja pokušali smo da dobijemo u Ministarstvu rudarstva i energetike, međutim obtain zaključenja ovog izdanja Danasa u tome nismo uspeli.

Pitali smo i zbog čega je norveška kompanija Ristad enerdži angažovana kao konsultant Vlade Srbije za pitanja u vezi EPS-a ako se zna da se elektroenergetski sistem Norveške zasniva na hidroelektranama a naš na radu termoelektrana te da, kako tvrdi struka u Srbiji, Norvežani nemaju iskustva u tom segmentu. Takođe, i norveški elektroenergetski sektor ima problema kao i naš pa je tako proizvodnja električne energije na jugu Norveške bila smanjena za 18 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, kako su izvestili zapadni mediji, postoje velike razlike u ceni koštanja struje u određenim delovima Norveške a razlog je nedostatak kapaciteta za prenos struje između severa i juga.

S obzirom na sve to, pitali smo nadležne u Ministarstvu rudarstva i energetike može li se bez rezerve tvrditi da je baš norverška kompanija ta koja treba da savetuje EPS u oblasti proizvodnje električne energije? Ni na to nismo dobili odgovor.

Sve ovo ne znači da je angažman Ristada loš potez niti da konsultanti ove kompanije nisu kompetentni da obave povereni posao, već da javnost zaslužuje odgovore na legitimna pitanja u vezi sa njihovim angažmanom, koji je iz nepoznatih razloga originalno označen kao tajan i sproveden bez znanja Ministarstva energetike.

Kada je inače reč samom Ristadu, domaća stručna javnost je podeljena. Deo naših eksperata smatra da Srbija ima dovoljno svojih kadrova i da na čelu EPS-a ne treba da bude stranac dok drugi deo smatra da je sasvim u redu da kompanija iz inostranstva predlaže kadrovska rešenja za poziciju direktora tog javnog preduzeća. Taj deo struke pak ističe da vlast u praksi nema nameru da se odrekne partijskog upravljanja EPS-om te da je angažovanje norveške kompanije marketinški trik kako bi se suzbio negativan utisak u javnosti nastao zbog kolapsa elektroenergetskog sektora tokom prošle zime.

Radnik EPS-a i član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike “Nezavisnost” Dragoslav Ljubičić kaže za Danas da najave o postavljanju profesionalnog menadžementa u tom preduzeću, vidi kao zakasnelu reakciju nosilaca izvršne vlasti u maniru watch srpske izreke „kasno Marko na Kosovo dođe“.

– Ako je bilo potrebno da dođe obtain potpunog sloma proizvodnje da bi se uvidelo da elektroenergetski sistem ne trpi eksperimente sa stranačkim kadrovima, koji, usput budi rečeno, nisu iz samog sistema, onda sada inicijativu o profesionalnom menadžmentu vidim kao pokušaj zamagljivanja suštine. Angažovanje Norvežana, u domenu državne tajne, i bez znanja resornog ministra, pokazuje da nosioci najviših državnih funkcija nešto hoće da sakriju od građana Srbije. Ja nemam profesionalnih niti nekih drugih saznanja o kvalitetu norveškog konsultanata niti saznanja da su takav posao negde radili. Ono što sam čuo od predsednika Srbije i drugih vršilaca vlasti, ne ukazuje mi da se radi o vrhunskim stručnjacima, jer iste zaključke bi dao bilo koji zaposleni EPS-a sa stažom dužim od 10 obtain 15 godina – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da se od marta, u EPS-u posvećeno radi na podizanju nivoa proizvodnje uglja i električne energije, sa naglaskom na pouzdanost snabdevanja.

– Rezultati ovog zaista ogromnog rada su već vidljivi i daju prve rezultate. Tako je s početkom decembra zabeležen izvoz struje u periodu od nekoliko dana uzastopno. Da li vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević ima menadžerski potencijal, po standardima norveškog konsultanta, zaista ne znam. Ono što znam, kao neko ko je u sistemu 30 godina je da agilnijeg u terenskom radu i upućenijeg u sve elemente proizvodnog sistema, direktora nije bilo u tom periodu – zaključuje Ljubičić.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs