ALBANCI GA TRAŽILI, A SADA SE NE KORISTI: U vanbolničkom porodilištu u Preševu ove godine rođena samo jedna beba

od strane | feb 23, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Izgradnja vanbolničkog porodilišta u Preševu bila je jedan od najvažnijih zahteva Albanaca sa juga Srbije još od 2010. godine.

Foto: J. S.

Uloženi su veliki napori, puno vremena i novca, a sada se postavlja pitanje da li postoji potreba za njim. Prema podacima dobijenim u Domu zdravlja, u okviru koga radi vanbolničko porodilište, od početka godine rođena je samo jedna beba, a cele prošle bilo je ukupno 13 porođaja.
– U Domu zdravlja imamo pet ginekologa, dvoje rade kao ginekolozi akušeri, opremljeni smo i imamo dobre uslove za prirodne porođaje, ali žene zbog straha od komplikacija se odlučuju za druge zdravstvene ustanove koje imaju operacione sale – kaže Boban Spasić direktor Doma Zdravlja u ovoj opštini.

Porodilište u Preševu je svečano otvoreno januara 2014. godine, ali je počelo da radi godinu i po dana kasnije, pre svega zbog problema oko angažovanja medicinskih kadrova.
Izgrađeno je u rekonstruisanom delu Doma zdravlja, sa oko 1,5 miliona evra izgradnju su finansirali Ministarstvo zdravlja, Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i lokalna samouprava, dok su Evropska unija i Vlada Švajcarske sa 250.000 evra finansirale nabavku opreme.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Opširnije

Izvor: Novosti.rs