Aleks Džons mora da plati milijardu dolara zbog tvrdnji da je masakr u školi Sendi Huk bilo prevara

od strane | okt 12, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Sud u Konektikatu doneo je presudu po kojoj teoretičar zavere Aleks Džons mora da plati najmanje 965 miliona dolara odštete porodicama ubijenih u masakru u školi „Sendi Huk“, jer je izneo lažne tvrdnje na sajtu „Infovors“, da je taj događaj izrežiran.

Presuda, koja je usledila posle tri nedelje svedočenja u državnom sudu u Konektikatu, daleko je nadmašila 49 miliona dolara koliko je Džonsu naložila da plati teksaška porota u sličnoj presudi u avgustu, renosi Rojtrers.

Džonsa su tužili rođaci 20 dece i šestoro zaposlenih koji su ubijeni u masovnoj pucnjavi u Osnovnoj školi „Sendi Huk“ decembra 2012.

Džons je godinama tvrdio da je masakr organizovan kao deo vladine zavere da oduzme Amerikancima puške.

Porotnici su naveli da bi tužiocima trebalo dodeliti i naknade za advokate, koje bi trebalo da budu utvrđene u novembru.

Advokati porodica osam žrtava su tokom iznošenja završnih reči u Konektikatu prošle nedelje rekli da je Džons godinama naplaćivao laži o pucnjavi tako što je njima povećavao saobraćaj na „Infovors“ sajtu i uvećao prodaju različitih proizvoda.

Porodice su, u međuvremenu, pretrpele kampanju uznemiravanja i pretnji smrću od strane Džonsovih sledbenika, rekao je jedan od advokata.

„Svaka od ovih porodica se davila u tuzi, i Aleks Džons je stavio nogu na njih“, rekao je advokoat Kris Matei.

Džonsov advokat je tokom završne reči naveo da su tužioci pokazali oskudne dokaze o merljivim gubicima.

Džons je, navodi Rojters, odbio da se izvini porodicama žrtava.

Opširnije

Izvor: Danas.rs