Američki poslanici traže sankcije Kini zbog pružanja podrške Rusiji u ukrajinskom ratu

od strane | jan 26, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Članovi američkog Kongresa pozvali su danas administraciju predsednika Džoa Bajdena da zauzme čvršći stav protiv Kine optužujući kineske firme da pružaju podršku Rusiji u njenom ratu u Ukrajini.

„Treba da budemo mnogo čvršći“ prema Kini, rekao je demokratski senator Bob Menendez koji je predsedavajući Komisije za spoljne poslove Senata, i naveo da ima dokaza da kineske firme smabdevaju Rusiju tehnologijom sa dvostrukom primenom uključujući poluprovodnike potrebne, na primer, za navođenje raketa.

„Čini mi se da ne treba da odustanemo od snage sankcija protiv Kine ako ona pruža presudnu pomoć i ne bi trebalo da može da se krije iza firmi“, rekao je on.

Njegov republikanski kolega Džejms Riš je ocenio da Kina deluje s potpunom nekažnjivošću i da treba „pojačati sankcije“ protiv kineskih firmi.

Oni su govorili tokom saslušanja više vladinih zvaničnika o ratu u Ukrajini, među kojima je bila i pomoćnica državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland.

Ona je rekla da se u administraciji slažu s tim predlozima i istakla da SAD ne oklevaju da to prenesu kineskim zvaničnicima na najvišem nivou pri svakoj prilici.

SAD su danas odvojeno objavile da uvode dodatne sankcije ruskoj grupi Vagner i onima koji joj pomažu gde je upravo pogođena kineska firma optužena da je obezbedila satelitske snimke u Ukrajni.

Navodi se da su snimci obezbeđeni da se pomogne u borbenim operacijama grupe Vagner u Ukrajini.

Među firmama izdvojenim da pomažu Vagner grupi je i kineski institut za svemirska istraživanja „Tianyi Pickle Science and Technology Compare Institute“.

Kina navodi da ima neutralan stav u sukob u Ukrajini ali istovremeno jača veze sa Rusijom posebno u energetskoj sferi.

Opširnije

Izvor: Danas.rs