„Apokaliptični scenariji podstiču malodušnost“: Sagovornici Danasa o premijerkinoj izjavi da Srbija trpi najveće izazove od 1999. godine

od strane | sep 27, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Foto: Printscreen/YouTube/Gradska RTV Podgorica; FoNet Milica Vučković; FoNet/Medija centar Beograd

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je kako trenutno Srbija trpi najveće pritiske od 1999. godine, koji su izazvani predsednikovim govorom, u kojem je, kaže, bez preteranih emocija „sasuo” istinu u lice velikim silama, a naši sagovornici komentarišu da nije jasno kakvi su to pritisci u pitanju, kao i čime se Srbiji preti.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pita kaže da će sve biti jasnije kada budemo saznali kakvi su to pritisci u pitanju.*

– Koji su to pritisci? Na šta se odnose? Kada budemo imali odgovore na ta pitanja, sve će biti jasnije, navodi Čanak.

foto: Printscreen/YouTube/Gradska RTV Podgorica

Pavle Grbović, narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana ocenjuje da pritisak koji Srbija trpi jeste veliki, ali da bi posledici loše spoljne politike bile još veće.

– Pritisak koji Srbija danas trpi jeste veliki, ali je minoran u poređenju sa posledicama koje će nastupiti ukoliko i ovu veliku prekretnicu u evropskoj istoriji prespavamo. Ne bi bilo prvi put da se to desi sledbenicima Miloševićeve i Šešeljeve politike koji su takođe mislili da „sipaju istinu u lice velikima“ i znamo kako se to završilo, kaže Grbović.

foto FoNet Milica Vučković

Narodna poslanica i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski poručuje da trenutno vlast izjednačuje sa državom, ali se nosioci vlasti ne ponašaju kao državnici.

– Svi dobro pamtimo šta se u brojnim svetskim glasilima pisalo o Srbiji i Srbima tokom devedesetih godina. Taj narativ nije zaostajao u odnosu na onaj koji je plasiran uoči Prvog i Drugog svetskog rata. Verujem da premijerka Brnabić zna da stezanje obruča oko Srbije nije ekskluzivitet ove vlasti. Opkoljavanje srpskog faktora je konstanta u delovanju velikih sila na Balkanu. Cilj je da saterani uza zid pristanemo na iznudu i pritiske i predamo poslednje atribute samostalnost i državnosti. Odgovorna vlast mora da predvidi takve okolnosti i da se ozbiljno postavi u odnosu na njih, smatra ona.

Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Dodaje da „apokaliptični scenariji“ koji se iznose u domaćim medijima podstiču malodušnost u društvu i služe isključivo za unutrašnju političku upotrebu vladajuće partije, te da vlast umestoda suzbija domaće političke podele, oni ih podstiču i izazivaju.

– I to u trenucima kada nam je najviše potrebno jedinstvo. Ako su pritisci na Srbiju kulminirali, najmanje nam je potrebna melodrama. To naprosto nije niti državnički, niti srpski, a nisam primetila takvu praksu ni u drugim državama. Na primer, ne možemo ni zamisliti da saradnici Viktora Orbana svakoga dana govore kako je njemu posebno teško, jer je pod permanentnim udarima Brisela. Uostalom, ako nam je tako teško, što nam već jednom ne predoče čime nam se to preti?!, poručuje Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Fb i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs